Reprezentanți ai Geoparcurilor Internaționale UNESCO din România și ai Universității din București, alături de alte instituții și organizații implicate în dezvoltarea Programului pentru Geoștiințe și Geoparcuri, au participat la întâlnirea anuală a Forumului Național al Geoparcurilor din România. Desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, evenimentul s-a desfășurat online și a fost o bună oportunitate de analiză a progreselor, provocărilor și perspectivelor de dezvoltare ale Rețelei Naționale a Geoparcurilor.
Lect. univ. dr. Alexandru Andrășanu, președintele Forumului Național al Geoparcurilor și directorul Departamentului de Geologie de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, a prezentat o analiză a progreselor obținute și a perspectivelor pentru viitorul rețelei de geoparcuri, subliniind importanța sprijinului esențial din partea autorităților locale, a parteneriatului solid cu Rețeaua pentru Natură Urbană și susținerea din partea BRD Groupe Société Générale, care sprijină dezvoltarea ambelor rețele.
Geoparcurile internaționale UNESCO, teritorii de dezvoltare durabilă distincte de ariile protejate
Profesorul Andrășanu a precizat că geoparcurile internaționale UNESCO sunt teritorii de dezvoltare durabilă distincte de ariile protejate. Totodată, printre prioritățile Forumului se numără susținerea Geoparcurilor Carpaterra și Oltenia de sub Munte pentru depunerea sau redepunerea candidaturii în vederea obținerii recunoașterii UNESCO, precum și asistență pentru derularea altor proiecte geoparc aflate în diverse faze de derulare în zonele Dobrogea de Nord și Munții Gutâi.
Prezentă la întâlnire, Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale pentru UNESCO România, a evidențiat necesitatea alinierii legislației naționale privind geoparcurile internaționale la standardele UNESCO. De asemenea, a subliniat importanța implicării școlilor în proiecte educaționale și explorarea interacțiunilor dintre diferitele forme de patrimoniu natural și cultural.
2025: anul unei duble aniversări
În cadrul evenimentului s-a discutat și despre planurile pentru 2025, când se vor aniversa 10 ani de la lansarea programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri și 20 de ani de la obținerea statutului internațional de către Geoparcul Țara Hațegului, primul geoparc UNESCO din România. Cu această ocazie, vor fi organizate mai multe evenimente menite să aducă în atenția publicului conceptul de geoparc și să promoveze teritoriile din România recunoscute sau aflate în pregătirea candidaturii pentru prestigiosul statut de geoparc internațional UNESCO.
Printre proiectele propuse pentru 2025 se numără adoptarea unei Carte a geoparcurilor UNESCO din România și organizarea unei întâlniri față în față a Forumului. De asemenea, va avea loc revalidarea Geoparcului Ținutul Buzăului, organizarea unei noi ediții a taberei dedicate tinerilor din geoparcuri precum și a unui simpozion despre geoparcurile din România, programat la sfârșitul anului. Totodată, va continua colaborarea cu diverse instituții și organizații pentru valorizarea patrimoniului geoparcurilor.
Forumul Național al Geoparcurilor din România este o structură informală, constituită printr-un parteneriat între Comisia Națională a României pentru UNESCO, Geoparcurile Internaționale UNESCO din România, Universitatea din București, universități și institute de cercetare precum și alte entități care ce activează în domeniul mediului, eco-turismului, conservării patrimoniului cultural, reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Educației și Institutul Național al Patrimoniului cu rol în dezvoltarea Geoparcurilor Internaționale UNESCO în România.