Joi, 22 aprilie 2021, Universitatea din București a lansat, în cadrul unei conferințe de presă, Fundația „Virtute et Sapientia” și programul UB SEED | Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați, două inițiative menite să contribuie la o mai puternică implicare a comunității academice a UniBuc și a partenerilor săi în dezvoltarea educației și a formării generațiilor de tineri.
Fundația „Virtute et Sapientia” a Universității din București, al cărei Președinte este prof. univ. dr. Marian Gabriel Hâncean, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a UB, își propune să susțină și să promoveze valorile educației și ale științei prin inițierea de proiecte și activități care să valorifice capacitățile didactice, de cercetare și implicare socială ale comunității academice a UB.
Printre activitățile sale, fundația urmărește să inițieze proiecte, programe și evenimente de responsabilitate socială destinate comunităților locale, grupurilor și persoanelor aflate în nevoie, dar și să organizeze şi să deruleze congrese, conferinţe, sesiuni de comunicări, colocvii, simpozioane, workshopuri şi şcoli de vară și să contribuie la realizarea de materiale educative şi ştiinţifice. Mai multe detalii cu privire la Fundația „Virtute et Sapientia” a UB pot fi consultate atât pe site-ul https://fundatia.unibuc.ro, cât și pe pagina de Facebook, www.facebook.com/fundatia.unibuc.ro.
În cadrul conferinței de presă, profesorul Marian Preda, rectorul Universității din București, a discutat despre nevoile sociale la care Fundația „Virtute et Sapientia” își propune să răspundă în perioada următoare prin inițierea proiectului UB SEED, dar și despre nevoia implicării universităților în rezolvarea problemelor din mediul preuniversitar. Astfel, Marian Preda a subliniat că „orice universitate modernă are cel puțin două misiuni: de a pregăti resurse umane înalt calificate prin programele de studii pe care le pune la dispoziție – la licență, masterat și doctorat – și de a ajuta societatea prin oferirea unor soluții științifice la problemele ridicate de aceasta. Universitatea din București a pus întotdeauna pe primul loc misiunea sa socială: suntem o universitate a comunității, suntem o universitate a Bucureștiului, o universitate centrală, nu doar din punct de vedere geografic, ci și din punct de vedere al preocupărilor constante pe care le avem față de București și față de România, față de studenți, cadre didactice și elevi, deopotrivă”.
Programul „Sprijin Educațional pentru Elevii Defavorizați” (UB SEED) este inițiat din dorința Universității din București de a avea o contribuție directă în dezvoltarea educației și a formării viitorilor cetățeni și profesioniști încă din perioada educației preuniversitare, precum și în accesul copiilor provenind din comunități dezavantajate la o educație de calitate. Programul își propune să sprijine anual un număr de 60 de elevi pe o perioadă de cinci ani școlari, începând cu clasa a VIII-a și până la admiterea la facultate. Inițiativa se adresează elevilor care provin din familii cu venituri reduse și pentru care mediul socio-economic reprezintă un posibil risc pentru continuarea educației și a formării lor.
În mod aplicat, sprijinul acordat celor 60 de elevi va consta în participarea acestora la cursuri online și activități specifice susținute de cadre didactice ale Universității din București și care sunt menite să ofere contexte adecvate de formare și dezvoltare pentru elevii înscriși în program. Adițional, 30 dintre acești elevi vor beneficia de mentorat și de sprijin material.
Activitatea de mentorat are în vedere atât acompanierea elevilor pe parcursul școlarității, cât și integrarea într-o comunitate mai amplă, asigurând un mediu educațional incluziv. Acest program de mentorat va fi susținut de studenții Universității din București, selectați prin intermediul unor criterii specifice, aceștia oferind sprijin și îndrumare educațională pe parcursul întregului demers.
Programul este consolidat printr-un parteneriat între Universitatea din București, Consiliul Național al Elevilor, Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și World Vision România.
Mai multe detalii cu privire la activitățile desfășurate în cadrul programului UB SEED pot fi consultate în aici.
Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, a salutat demersul Universității din București și a arătat că organizația pe care o reprezintă se va implica activ în implementarea programului, deoarece „rolul proiectelor de tipul UB SEED este de a veni cu soluții pentru clivajele pronunțate de la nivelul învățământului preuniversitar și din societatea românească”. Rareș Voicu a afirmat că, pentru a obține rezultate la problemele cu care se confruntă învățământul românesc, avem nevoie de eforturi conjugate atât la nivel local, cât și la nivel național, considerând că inițiativele de tipul UB SEED sunt importante mai ales prin aceea că tinerii vin în ajutorul tinerilor în mod voluntar.
La rândul lor, Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision Romania, și Gelu Duminică, directorul executiv al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, au reiterat sprijinul pe care îl acordă în implementarea programului, accentuând impactul pozitiv pe care astfel de intervenții pe termen lung, de asigurare a accesului la programe educaționale de calitate și de mentorat, îl pot avea pentru viitorul elevilor din comunități dezavantajate. Menționăm că cele două organizații non-guvernamentale au o experiență extinsă de lucru cu elevi din grupuri vulnerabile, prin proiecte care își propun să contribuie la un mediu educațional incluziv și de calitate.