Geneviève Viney, profesoară la Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne, Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti

Geneviève Viney, profesoară la Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne, Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti


În cadrul unei ceremonii care a avut loc marți, 2 octombrie 2018, Geneviève Viney, profesoară emerită de drept la Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne, a fost onorată cu distincția de Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti pentru activitatea remarcabilă în domeniul dreptului francez și al celui comparat.
Evenimentul a avut loc începând cu ora 15:00, în sala ,,Constantin Stoicescu” a Palatului Facultăţii de Drept (Bvd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).
De-a lungul carierei sale didactice, Geneviève Viney a predat la Universitatea din Dijon între 1964 și 1967, la Universitatea din Caen între 1968 și 1972, apoi la universitățile Paris XII (în 1972 și 1973) și Paris I Pantheon Sorbonne începând cu 1974, devenind profesor emerit al acestei universități în 2006. Totodată, a fost director al Centrului de cercetare în drept privat al Universității Paris I Pantheon Sorbonne din 1998 până în 2004, președinte al comisiei de specialiști în drept privat între 2000 și 2003 și director al programului de master în drept privat al Universității Paris I Pantheon Sorbonne din 1998 până în 2004.
Activitatea științifică a profesoarei Geneviève Viney s-a materializat în numeroase rapoarte naționale și de sinteză prezentate în congrese internaționale, într-o multitudine de proiecte de cercetare pe care le-a coordonat, dar și în cronica semestrială a jurisprudenței de răspundere civilă pe care a ținut-o pentru La Semaine Juridique timp de 14 ani și în cronica trimestrială  „Contrats et responsabilité” pe care o asigură pentru Revue des contrats începând cu anul 2006. Totodată, Geneviève Viney a publicat peste 600 de studii, articole și comentarii de jurisprudență în multe reviste de specialitate, precum Recueil Dalloz, în La Semaine Juridique, în Revue trimestrielle de droit civil, în Archives de philosophie du droit, în Revue générale des assurances terrestres și în Revue Lamy – droit des affaires. Extrem de importante pentru specialiștii din domeniu sunt și tratatele publicate de profesoara Viney, precum Introduction à la responsabilité, ajunsă la a treia ediția în anul 2006, Les conditions de la responsabilité, a cărei cea de-a patra ediție a fost publicată în 2013 în coautorat cu P. Jourdain și S. Carval, Les effets de la responsabilité, a cărei a patra ediție a fost publicată în 2017 în colaborare cu P. Jourdain și S. Carval, sau Les régimes spéciaux et l’assurance de responsabilité, publicată în 2017, toate incluse în marea serie de Traité de droit civil, condusă de J. Ghestin și publicată la L.G.D.J.
Geneviève Viney a contribuit direct la reformele legislative care au marcat domeniul răspunderii civile în ultimele decenii. Astfel, a participat timp de patru ani la lucrările Comisei pentru controlul clauzelor abuzive și a făcut parte din mai multe comisii de experți organizate pe lângă ministerul francez al justiției.
Totodată, Genevieve Viney a inițiat și organizat seminarii internaționale în care s-au asociat Centrul de cercetare în drept privat al Universității Paris I și Centrul de dreptul obligațiilor al Universității Louvain La Neuve, finalizate cu importante lucrări de specialitate.
Ca recunoaștere a contribuției substanțiale în domeniile de specialitate ale domniei sale, Prof. Geneviève Viney este Doctor Honoris Causa al mai multor universități și membru al Academiei Europaea din 1992.
„Dimensiunea mondială a gândirii sale, eminentele sale contribuții la o nouă viziune asupra rolului social al răspunderii civile în societatea contemporană și recepționarea lor în mediul juridic român au determinat decizia Universității din București de a-i acorda cea mai înaltă expresie a recunoașterii meritelor sale științifice și sociale”, se arată în laudatio pentru profesoara Geneviève Viney.
Broșura ceremoniei de acordare a distincției Doctor Honoris Causa profesoarei Geneviève Viney poate fi consultată aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.