Vineri, 19 aprilie 2019, Universitatea din București va decerna distincția de Doctor Honoris Causa unuia dintre cei mai importanți specialiști francezi în domeniul Dreptului, profesorul Michel Grimaldi, cadru didactic la Universitatea Paris II „Panthéon-Assas”, pentru întreaga sa activitate didactică și științifică.
Profesorul Michel Grimaldi și-a început cariera didactică în 1973, când a devenit asistent la Universitatea Paris XIII, iar în 1978 a obținut abilitarea de profesor și a început să predea la Universitatea din Limoges, apoi la Paris XII, Paris XIII, pentru ca, din 1990, să devină cadru didactic titular la Facultatea de Drept a Universității Paris II Panthéon-Assas. Totodată, profesorul M. Grimaldi a fost invitat să țină cursuri la Universitățile din Fribourg (1991), Padova (1994, 1998), Louisiana (1997), Osaka (2003, 2007) și Kejo (2007).
În ceea ce privește contribuțiile profesorului Michel Grimaldi la cultura juridică, acestea sunt legate în primul rând de domeniul raporturilor patrimoniale care leagă membrii familiei (atât în timpul vieții, cât și după trecerea în neființă), în care profesorul Grimaldi a găsit resorturile primare ale evoluției civilizației umane. Tocmai de aceea, interesul său pentru domeniul succesiunilor și al dreptului patrimonial al familiei a reprezentat o axă a gândirii sale juridice timp de câteva decenii. Pornind cu teza de doctorat, publicată în 1977, dedicată Naturii juridice a instituirii contractuale, teză premiată la acel moment, și continuând cu tratatul de Succesiuni (ajuns la a șaptea ediție), operă distinsă de către Academia franceză de Științe morale și politice cu Premiul Jean-Baptiste Chevalier (1996), cu monografia despre Liberalități. Partajul de ascendent, operă distinsă de către Academia franceză de Științe morale și politice cu Premiul Dupin Aîné (2000) sau cu cursul de Drept patrimonial al familiei (ajuns la a șasea ediție), opera lui emană o siguranță pe care doar tradiția o poate asigura. Crezul său în forța tradiției, în special a tradiției juridice franceze, a fost exprimat în mod magistral și în eseul scris împreună cu profesorul Phillippe Dupichot ca răspuns la ofensiva utilitaristă a dreptului anglo-saxon: Atuurile tradiției civiliste franceze (2011).
Dimensiunea universală a operei profesorului Grimaldi se vădește și în faptul că, din cele peste 150 de studii publicate, circa 25 sunt apariții în reviste din afara Franței, profesorul Michel Grimaldi fiind un fervent promotor al culturii juridice franceze peste hotare.
Distincția pe care mediul academic bucureștean i-o conferă lui M. Grimaldi reprezintă un arc peste timp. Dacă, în perioada interbelică, majoritatea profesorilor Facultății de Drept ai Universității din București aveau studii făcute în Franța și își obținuseră doctoratele la Paris, astăzi tot mai mulți studenți bucureșteni își continuă parcursul academic prin stagii de pregătire în Franța. Această reluare a unei tradiții cu rezultate remarcabile nu ar fi fost posibilă fără existența unor legături facilitate de Asociația Henri Capitant a Prietenilor Culturii Juridice Franceze, al cărei președinte a fost timp îndelungat profesorul Grimaldi.
Astfel, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Michel Grimaldi, Universitatea din București onorează nu doar o personalitate prestigioasă a comunității științifice internaționale, o personalitate ce a marcat în mod excepțional istoria gândirii și a practicii în domeniul dreptului, ci și un vechi prieten al României.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 14:00, în sala ,,Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).