În perioada 9-14 septembrie 2018 a avut loc, în cadrul colaborării dintre Universitatea din Lausanne și Universitatea din București, aplicația practică de teren a masteranzilor din anul I.
Prevăzut în programa cursului cu tema „Amenajarea și protecția Alpilor”, proiectul este coordonat de Liliana Zaharia, prof. univ. dr. Bogdan Mihai, conf. univ. dr. Ionuț Săvulescu, asist. univ. dr. Marina Vîrghileanu (Universitatea din București), prof. dr. Emmanuel Reynard, dr. Marianne Milano, dr. Martin Calliano și asistent cercetare Melanie Clivaz (Universitatea din Lausanne).
Cele șase zile au cuprins un traseu cu problematici dintre cele mai diverse și mai complexe, cu observarea și analiza unor aspecte orientate către cadrul geografic, resurse de apă și naturale, impact antropic, hazarde și riscuri naturale, amenajare și dezvoltare durabilă. Acesta a acoperit Subcarpații Curburii cu Valea Buzăului și arealele învecinate (Berca, Rătești, Chirlești), Depresiunea Brașov (Budila, Brașov), Masivul Bucegi (Babele – Piatra Arsă), Munții Baiului (domeniul schiabil Cazacu) și Valea Superioară a Prahovei (Predeal, Bușteni, Sinaia), Masivul Făgăraș cu Transfăgărășanul, dar și Capitala cu Valea Colentina.
Programul aplicației a vizat în egală măsură cunoașterea problemelor specifice Carpaților Românești și zonelor învecinate, dar și discutarea aspectelor relevante ce pot fi identificate și în regiunile din Alpii Elveției, folosind mijloace didactice adaptate: seminarul în teren, proiecte, analiza bibliografiei de specialitate din revistele din fluxul principal, publicate de către geografii și geologii Universității din București.
În acest cadru, reținem și o serie de puncte și elemente de bază ale discuțiilor din teren: schimbarea utilizării terenurilor în Subcarpați, protecția geomorfositurilor în Geoparcul Ținutul Buzăului (dezvoltat cu aportul Universității din București), hazardele și riscul de alunecare pe Valea Buzăului, amenajarea hidrotehnică a râului Buzău și gestiunea riscului la inundații și resurselor de apă, alunecările masive din Munții Buzăului, inundațiile recente din Depresiunea Brașov și infrastructura de transporturi, dezvoltarea urbană a Brașovului, alunecările de teren și dezvoltarea stațiunii Predeal, durabilitatea domeniului schiabil Azuga-Cazacu, riscul de inundații de la Bușteni-Valea Cerbului, degradarea terenurilor în Parcul Natural Bucegi, amenajarea infrastructurii rutiere și riscurile în Masivul Făgăraș, defrișările recente ale versanților montani din grupa Munților Făgăraș, amenajarea hidrotehnică a râului Argeș, resursele de apă și riscurile potențiale, dar și amenajarea Văii Colentina în intravilanul Bucureștilor etc.