Competiția a fost premiată la finalul anului trecut cu Aspen Social Action Prize, un premiu acordat inițiativelor cu impact în societate
Inițiată de Universitatea din București și Camera Deputaților, competiția România fără dosar anunță startul înscrierilor pentru ediția a III-a care se va desfășura în perioada 1-22 martie 2023, cu finala la Palatul Parlamentului pe 22 martie.
Lansată cu scopul de a da tinerilor ocazia să contribuie la debirocratizarea statului și să ajute la simplificarea proceselor administrative, competiția le propune studenților anul acesta să creeze o interfață pentru o platformă de programări și informare online, realizând în același timp structura unei campanii de informare și promovare dedicată acestei inițiative.
Calendarul de înscriere pentru această ediție este disponibil pe site-ul romaniafaradosar.ro, împreună cu restul condițiilor de aplicare. Ultima zi de înscriere este 8 martie 2023, iar echipele selectate pentru finală vor beneficia înainte de startul competiției de traininguri de design thinking și sesiuni de lucru cu ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.
„România fără dosar este exemplul perfect de implicare activă a mediului academic în societate, printr-un transfer de know-how dinspre comunitatea noastră spre administrația statului. Mă bucur să văd că această inițiativă a crescut atât de repede, s-a extins la nivel național și atinge deja colaborări cu instituții ale statului care pot contribui la schimbări benefice pentru întreaga societate”, a declarat conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector pentru Rețele universitare și Relații publice al Universității din București.
Ediția a III-a a competiției este realizată în colaborare cu Ministerul Digitalizării, care își propune să implementeze ideile studenților și să faciliteze astfel cetățenilor procesul de căutare de informații și programare la instituțiile statului care oferă servicii publice corespunzătoare evenimentelor de viață (nașterea unui copil, obținerea unui autoturism, deschiderea unei afaceri, construirea unei case etc.).
„Suntem în 2023 și românii au nevoie să găsească informațiile ușor și centralizat și să nu își piardă timpul făcând drumuri inutile către administrațiile publice ca să afle informații, ca să depună documente sau ca să obțină programări. Toate acestea pot fi și trebuie făcute online, rapid și eficient, astfel încât cetățeanul să câștige timp și bani și să creștem nivelul de satisfacție pe care acesta îl resimte în interacțiunea cu statul și angajații acestuia”, a explicat George Tuță, chestor al Camerei Deputaților și inițiator al competiției.
Cum se desfășoară hackathonul?
Studenții vor lucra în echipe mixte (IT & comunicare), pentru a dezvolta cele două etape ale proiectului propus. Sunt eligibili studenți din orice universitate din țară, înmatriculați în orice an de studiu al ciclurilor de licență sau masterat, la facultăți cu profil din zona de IT/tehnologie, respectiv comunicare/științe politice. Echipele vor fi mentorate de 10 deputați și vor lucra vreme de trei zile la București pentru dezvoltarea produsului final.
„Ineditul ediției de anul acesta constă în faptul că am deschis competiția și către echipele de studenți din zona tehnică, asumându-ne că putem să construim în câteva zile de lucru și o interfață pentru platforma pe care ne propunem să o creăm, alături de schița de campanie care să contribuie la promovarea acestuia. Pentru studenții din toată țara este o mare oportunitate de a interacționa între ei, lucrând totodată alături de deputați, într-un exercițiu de integrare a mediului academic și aparatului administrativ cum nu știu să mai existe multe în țară în acest moment”, a explicat lect. univ. dr. Anamaria Nicola, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a UB și organizator al competiției.
În perioada 20-22 martie, cele 20 de echipe vor lucra la București, sub coordonarea a 10 mentori deputați: Florin Alexe (PNL), Viorel Băltărețu (USR), Diana Buzoianu (USR), Ana Cătăuță (PSD), Andi Cristea (PSD), Gabriela Horga (PNL), Bogdan Ivan (PSD), Ana Predescu (PSD), Sabin Sărmaș (PNL), Miklos Zoltan (UDMR).
Despre România fără Dosar
Competiția inițiată de Universitatea din București și Camera Deputaților în 2022 se află la a treia ediția și presupune activități practice pentru echipe de studenți, care primesc un brief și lucrează vreme de trei zile sub coordonarea mentorilor-deputați pentru crearea unor produse menite să contribuie la debirocratizare.
În cele două ediții anterioare, au ajuns în etapa finală 20 de echipe, cu 64 de studenți de la 7 universități din țară (Universitatea din București, Academia de Studii Economice – București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – București, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Valahia din Târgoviște).
La prima ediție a fost creată o campanie de comunicare pentru promovarea legii care interzice copiile după actele emise de stat, iar la a doua studenții au lucrat o campanie de comunicare pentru promovarea plăților electronice prin platforma ghișeul.ro.
Proiectul inițiat de Anamaria Nicola și George Tuță a fost premiat de Institutul Aspen România în decembrie 2022 cu Aspen Social Action Prize, un premiu oferit proiectelor inițiate de alumni programelor Aspen care au un impact social semnificativ pe parcursul ultimului an. Inițiatorii competiției România fără dosar, ca și o mare parte a mentorilor, sunt absolvenți ai programului dedicat sectorului public, Aspen Public Service Leadership Program.