Herbarul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” se adaptează revoluției digitale

Herbarul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” se adaptează revoluției digitale

26 martie, 2019 in Actualitate, Știri

Patrimoniul Herbarului Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză”  include o valoroasă colecție de peste 500.000 de specimene, toate de importanță națională și internațională. Această colecție îl clasează, conform raportului “Index Herbariorum” pe 2018, pe locul 86 din cele 3095 herbare existente în prezent în lume.
Valoarea și universalitatea specimenelor de herbar sunt azi pe deplin recunoscute, numeroase herbare fiind în plină dezvoltare, îmbogățindu-și colecțiile și digitalizându-și vechile specimene. Astfel, informațiile despre plantele din colecțiile de herbar sunt la dispoziție on-line, cercetătorilor din întrega lume.
Curatorii colecției Herbarului BUC doresc să se adapteze acestei revoluții digitale, încercând ca, pe lângă conservarea, administrarea și dezvoltarea acesteia, să scaneze și să creeze o bază de date și de imagini ce pot fi puse la dispoziție cercetătorilor, la cerere.
Astfel, primele 500 de specimene de herbar au fost scanate cu ajutorul unui scanner special obținut în 2018 printr-o sponsorizare de la Alpha Bank Romania. Aceste coli fac parte din cele aproximativ 10.000 de coli salvate din herbar în anul 1944, în timpul bombardamentului din 4 aprilie. Ele conțin ferigi din diverse zone ale lumii, colectate în perioada 1800-1900.
Herbarele nu reprezintă doar acele colecții de plante presate, realizate la orele de biologie din școala generală, ci reprezintă instituții ce păstrează colecții de plante conservate prin uscare pe o perioadă lungă de timp, fiind folosite pentru studiile științifice.
Astfel, colecțiile de herbar reprezintă un depozit taxonomic, adică păstrează specimene ce ajută de-a lungul timpului la identificarea corectă a speciilor, păstrează specimene ce nu au fost identificate încă, uneori descriindu-se specii noi pentru știință pe baza acestora şi, totodată, reprezintă arhive ale bogăției floristice ale unei țări, monitorizând biodiversitate din trecut și prezent și permițând simularea evoluției acesteia în viitor.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.