Vineri, 27 noiembrie 2020, Facultatea de Chimie a Universității din București a participat la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020. Evenimentul a avut loc online, între orele 17:00 și 22:00, iar persoanele interesate au putut intra pe pagina de Facebook oficială – Noaptea Cercetătorilor Europeni – pentru a urmări prima reuniune, Facultatea de Chimie fiind de altfel prima care a dat startul experimentelor din această ediție.
Pe parcursul celor două 7 ore, atât copiii, cât și adulții au avut ocazia să descopere tainele chimiei prin activitățile științifice și educative desfășurate împreună cu studenții și cadrele didactice ale Facultății de Chimie. Aceștia au împărtășit ideile științifice folosind un limbaj accesibil, iar cu această ocazie „chimiștii” au pregătit pentru participanți mesaje secrete, fumuri albe, flăcări violet, vulcani chimici, lămpi de lavă, explozii orbitoare, flăcări mișcătoare şi nenumărate alte surprize.
Scopul evenimentului a fost de a face chimia ușor de înțeles, plăcută, de a le stârni participanților curiozitatea și interesul pentru știință, de a le oferi posibilitatea să afle informații noi și să înțeleagă implicațiile activității de cercetare în domeniul chimiei.
„Sunteţi pasionaţi de ştiinţă, de chimie? Aţi răspuns cu un DA entuziast? Atunci puneţi-vă, virtual … desigur, mănuşile, halatele, ochelarii de protecţie şi haideţi să fim, pentru o noapte, cei mai buni cercetători la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2020! Aceasta este noaptea în care fiecare persoană poate deveni cercetător, poate să fie, măcar pentru o noapte, Dmitri Mendeleev, Marie Curie, Jakob Berzelius, Amedeo Avogadro, Costin D. Nenițescu, Nicolae Teclu, Gheorghe Spacu etc”, a fost mesajul transmis de organizatori persoanelor interesate.
Mai multe informații cu privire la ediția din 2020 a „Nopții Cercetătorilor”, fotografii, precum și programul complet al evenimentelor desfășurate în cadrul proiectului pot fi accesate pe pagina Institutului de Științe Spațiale, precum aici și aici.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Comisiei Europene, prin Horizon, cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat de UE, și al următorilor parteneri: Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Maritimă din Constanța, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul de Științe Spațiale, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”