ICUB vă invită la colocviul „Dimitrie Cantemir – istorie, cultură, patrimoniu”

ICUB vă invită la colocviul „Dimitrie Cantemir – istorie, cultură, patrimoniu”

09 octombrie, 2018 in Actualitate, Evenimente, Știri

În data de 24 octombrie 2018, Institutul de Cercetare al Universității din București, împreună cu Institutul Cultural Român de la Istanbul, organizează, la Casa Universitarilor din București, evenimentul științific și cultural intitulat Dimitrie Cantemir – istorie, cultură, patrimoniu. Un eveniment similar va avea loc, în data de 16 octombrie 2018, la Istanbul. și va avea drept parteneri Institutul de Cercetare al Universității București – ICUB, Universitatea din Istanbul și Arhivele de Stat Otomane.
Atât la Istanbul, cât și la București, programul va include un colocviu științific și un microrecital muzical alcătuit din compozițiile lui Dimitrie Cantemir. Astfel, invitat special al evenimentului muzical de la București este ansamblul de muzică veche „Anton Pann”, sub coordonarea dr. muzicolog Constantin Răileanu.
În deschiderea evenimentului de la București vor lua cuvântul: Laurențiu Leuștean, prorector al Universității din București, Bogdan Murgescu, director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat la Universitatea din București, Cornelia-Sabina Ispas, academician, director al Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” din București și Nadia Tunsu, Director al Institutului Cultural Român de la Istanbul.
Totodată, în cadrul colocviului vor susține prelegeri: Ion Blăjan, șef secție Patrimoniu și evidență științifică, din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, Iulia Cheșcă, decan al Facultății de Arhivistică, Mehtap Demir, de la Secția de Muzicologie a Conservatorului de Stat din Istanbul și membru fondator al Departamentului de Etno-muzicologie și Folclor, Sabina-Cornelia Ispas, academician, director al Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, dr. Monica Joița, ministru consilier în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, prof. univ. dr. Florentina Nițu, decan al Facultății de Istorie a Universității din București, Constantin Răileanu de la Universitatea Națională de Muzică din București, Claudiu-Victor Turcitu, șef birou la Biroul Arhive Medievale, Colecții Personale și Fonduri, Arhivele Naționale ale României și dr. Mümin Yıldıztaş, scriitor, arhivist și cercetător, director adjunct al Direcției Județene de Cultură și Turism Istanbul.
Programul complet al colocviului „Dimitrie Cantemir – istorie, cultură, patrimoniu” poate fi accesat aici.
Lucrările colocviului se vor desfășura în limbile română și turcă.
Ținând cont că numărul de locuri disponibile la eveniment este limitat, participarea se va realiza în baza formularului de înscriere, pe care cei interesați sunt rugați să-l trimită la adresa: colocvii@icub.unibuc.ro.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.