Universitatea din București a câștigat, în cadrul Galei Dezvoltării Durabile 2021, cu proiectul SAVES2, premiul categoriei Universități și Institute de cercetare.
Organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ediția anului 2021 a fost prezentată de jurnalistul Mihai Rădulescu și difuzată duminică, 2 ianuarie 2022, pe TVR 1. Premiile au fost înmânate câștigătorilor de László Borbély, consilier de stat și coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Gala Dezvoltării Durabile face parte dintr-un program de informare și educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – Agenda 2030, o strategie coordonată cu Uniunea Europeană și ONU.
Coordonat la nivel instituțional de prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis, Prorector al Universității din București pentru managementului calității, responsabilității sociale și relației cu partenerii sociali, proiectul SAVES2 – Students Achieving Valuable Energy Savings se distinge nu numai prin actualitatea temei, ci și prin interactivitatea activităților desfășurate în rândul comunității academice, care au inclus workshop-uri, prezentări sau concursuri, desfășurate atât offline cât și online.
„Este o onoare pentru Universitatea din București să primească acest premiu, care reprezintă pentru noi atât o recunoaștere a eforturilor pe care UB le-a depus în direcția dezvoltării durabile, cât și o recunoaștere a instituției noastre ca fiind o universitate activă, implicată în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. SAVES2 a fost demarat în 2017 și coordonat de Uniunea Națională a Studenților din Marea Britanie. Îl considerăm un proiect de succes pentru că deși s-a încheiat de curând, el continuă prin multe activități în care încă sunt implicați studenții, iar lucrul acesta se vede nu numai în reducerea consumului de energie, ci și în modul de viață nou, sustenabil, pe care studenții UB îl adoptă”, a remarcat prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis.
Universitatea din București a fost reprezentată la eveniment de Larisa Pîrvan, specialist relații publice în cadrul Direcției Comunicare și Relații Publice, care a salutat inițiativa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă de a organiza Gala și de a-i premia pe „campionii educaţiei pe anul 2021 în domeniul dezvoltării durabile”.
Selectate în urma unui concurs organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, proiectele educaționale câștigătoare au fost depuse de diferite organizații (școli, universități, ONG-uri, primării și societăți comerciale) care susțin principiile dezvoltării durabile și le aplică în viața de zi cu zi. Câștigătorii au fost selectaţi în urma unei competiţii la care s-au înscris peste 150 de organizaţii, dintre care 132 au fost considerate eligibile şi au intrat în jurizare.
Juriul competiției a fost format din Bogdan Voicu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi conferenţiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, sociolog cu îndelungată experienţă în domeniul educaţiei şi al valorilor comunitare, Cosmin Mălureanu, coordonatorul Ascendia SA, o companie inovatoare în domeniul e-learning şi al desing-ului educaţional, un catalizator al dezvoltării de conţinut educaţional cu implicarea profesorilor prin intermediul platformei Livresq, precum şi un reprezentant al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Despre SAVES2, proiectul care a adus Universitatea din București pe podiumul „Galei Dezvoltării Durabile” 2021
O extindere a proiectului SAVES – Students Achieving Valuable Energy Savings, care a derulat campania Student Switch Off, SAVES2 și-a propus modifice comportamentele legate de energia sustenabilă în rândul a peste 219.000 de studenţi din 7 ţări diferite, cu scopul de a promova reducerea risipei energiei.
Cu o durată de 42 de luni, începând cu luna mai a anului 2017, proiectul SAVES2 a avut ca obiectiv principal sensibilizarea studenților cu privire la beneficiile sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice, astfel încât să poată controla consumul acesteia, mai ales în perioada de după studii, în care vor fi utilizatori individuali.
Programul a cuprins două direcții majore: studenţii care au beneficiat de cazare în căminele universității (o competiţie de economisire a energiei cu titlul Student Switch Off (SSO) şi studentii care au locuit în sistemul privat (plătesc chirie), cu titlul Student Switch Off+ (SSO+). Consorţiul care implementează activitățile cuprinde 11 parteneri din 8 ţări: Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Irlanda, Lituania, România şi Marea Britanie.
Mai multe informații cu privire la proiectul Students Achieving Valuable Energy Savings pot fi accesate aici, precum și pe paginile de Facebook și Instagram.