Departamentul de Filologie Rusă și Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București anunţă cu mare durere trecerea la cele veșnice a prof. univ. dr. pensionar Dorin Gămulescu, distins filolog care și-a închinat peste 45 de ani cu abnegaţie activităţii didactice şi ştiinţifice.
Recunoscut slavist, specialist pe plan naţional şi internaţional în domeniul filologiei sârbo-croate, personalitate puternică, marcată de o inteligenţă vie, profesorul Dorin Gămulescu a ştiut să unească, graţie autorităţii sale ştiinţifice şi morale în calitate de decan (1977-1978), prodecan (1978-1979), şef de catedră (1996-2004), eforturile colegilor în jurul unor elevate idealuri profesionale.
Fiu de dascăl, profesorul Dorin Gămulescu s-a născut la 4 aprilie 1936 în localitatea Şiacu, jud. Gorj. A absolvit liceul teoretic „Traian” în Drobeta Turnu-Severin şi studiile superioare la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, secţia de sârbocroată-română cu rezultate remarcabile, materializate în recomandarea de a activa în învăţământul superior. După o specializare la Belgrad şi Novi Sad (1957-1958) unde are prilejul să ia contact direct cu climatul lingvistic iugoslav și în urma căruia începe seria studiilor privind contactele lingvistice şi interculturalitatea româno-sârbă, româno–sud-slavă, publicate în reviste de specialitate, este numit preparator şi ulterior promovat asistent. Din 1969-1972 activează la Universitatea din Sofia ca lector de limba română, publicând şi un Manual de limba română pentru uzul studenţilor bulgari, stagiul petrecut în Bulgaria fiind folosit şi pentru aprofundarea cunoştinţelor în domeniul limbilor slave de sud. Își susține teza de doctorat cu titlul Contribuţii la studiul elementelor de origine sârbocroată ale vocabularului dacoromân în 1970 la Bucureşti sub conducerea acad. Alexandru Graur, comisia de specialişti fiind alcătuită din I. C. Chiţimia – preşedinte, Al. Rosetti, G. Mihăilă şi G. Bolocan – referenţi. Parcurge toate treptele didactice de la cel de lector, conferențiar și în 1986 profesor universitar.
Cursurile sale de profil au fost un model de cercetare sistematică în domeniu, apreciate de promoții succesive de studenţi. De-a lungul a celor peste 45 de ani petrecuţi în instituţia de învăţământ superior filologic, profesorul Dorin Gămulescu a elaborat şi publicat cursuri universitare, dicţionare, ghiduri de conversație care sunt şi astăzi principalele instrumente de lucru pentru studenţi, profesori, precum şi pentru toţi cei care doresc să aprofundeze această limbă. A organizat şi coordonat primul masterat (studii aprofundate) din cadrul catedrei în 1993-1994 cu specializarea Filologie slavă, fiind titularul unor discipline noi, cursuri de sinteză: Relaţii lingvistice româno-slave şi Istoria slavisticii.
Conducător de doctorat din 1990 în domeniul slavisticii, domnia sa a îndrumat peste 25 de teze de doctorat, numeroase cercetări de valoare, permiţând multor colegi universitari mai tineri de la catedră, din ţară și chiar din străinătate să se perfecţioneze.
Din bogata sa contribuţie științifică menționăm volumele: Elemente de origine sârbocroată ale vocabularului dacoromân având la bază teza de doctorat publicată de Academia Română, 1974 la Editura Libertatea din Pančevo și Influenţe româneşti în limbile slave de sud, Bucureşti, 1983, studii de referință în domeniul toponimiei, dialectologiei şi a relaţiilor culturale. În plan ştiinţific a prezentat lucrări la diverse sesiuni, colocvii, simpozioane şi congrese naţionale şi internaţionale de slavistică la Belgrad, Cracovia, Ljubljana, comunicările domniei sale atrăgând permanent atenţia şi aprecierile specialiştilor. A tradus numeroase şi importante opere din literatura sârbă şi croată fiind ales membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Prof. univ. dr. Dorin Gămulescu a fost preşedintele Asociaţiei Slaviştilor din România (1998-2006) și redactor responsabil al revistei „Romanoslavica”, iniţiatorul şi organizatorul a numeroase simpozioane, colocvii și manifestări ştiinţifice unele dintre acestea cu o remarcabilă participare internaţională. A fost primul reprezentant al Asociației Slaviștilor din România ales în 1998 ca membru al Comitetului Internaţional al Slaviștilor și membru în Prezidiul acestui comitet.
Ca şef de catedră, prof. univ. dr. Dorin Gămulescu a contribuit la bunul mers al activităţii acesteia şi la menţinerea prestigiului învăţământului slavistic, dovedind putere de muncă, spirit de organizare, colegialitate, spirit vizionar, promovându-și altruist colegii, calităţi profesionale și umane care i-au adus preţuirea unanimă a membrilor Catedrei, a Consiliului profesoral-al cărui membru a fost mulţi ani.
Profesorul Dorin Gămulescu a lăsat tuturor celor care l-au cunoscut, colegi, studenți, prieteni, colaboratori, doctoranzi imaginea unui dascăl de vocație, corect, onest, integru, generos, total dăruit menirii sale și care prin prestigioasa sa carieră didactico-ştiinţifică ne-a dăruit o lecţie vie despre demnitate şi devotament.
Comunitatea academică a Universității din București, alături de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine şi Departamentul de Filologie Rusă și Slavă deplâng trecerea sa la cele veșnice și sunt alături de familia îndoliată.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!