Inițiativă de a crea un “Black Sea Area Studies Center” la Universitatea din București

Inițiativă de a crea un “Black Sea Area Studies Center” la Universitatea din București

16 aprilie, 2019 in Actualitate, International, Știri

Secțiunea de Științe Sociale din cadrul ICUB a lansat inițiativa de a forma un centru de studiu al problematicii Mării Negre în cadrul Universității din București. Centrul dorește să devină o platformă de cercetare și informare dedicată analizei interdisciplinare și politicilor relevante în contextul Mării Negre, combinând perspectiva strategică cu un focus analitic pe evenimentele în desfășurare în această zonă, fie ele economice, politice, culturale, demografice, militare, referitoare la mediu sau la mișcări sociale.

Obiectivul este acela de a crea o resursă universitară unică din punct de vedere regional, de interes public, care să se bucure de capabilitățile interdisciplinare oferite de către Universitatea din București prin specializările sale în geografie, istorie, științele naturii, informatică, limbi străine, economie, științe administrative, sociologie, științele vieții, mediului și ale pământului, studii strategice și militare, ș.a.m.d. Acest nucleu universitar de competență va fi completat prin mobilizarea de experți, resurse, specialiști, părți interesate și capabilități din societatea civilă, din zona afacerilor, organizațiilor guvernamentale, precum și din alte universități sau centre de cercetare din lume care se focusează pe această regiune de interes. Portofoliul-program al inițiativei va include cercetare, workshopuri, conferințe publice, colocvii informale, evenimente de networking și informare a publicului, școli de vară, sesiuni de formare pentru organizații internaționale și sectorul privat, forumuri de consultanță și publicații.

Rezultatul acestui demers are două mari componente. În primul rând, vorbim despre un forum pentru părțile interesate, o rețea de organizații și persoane care sunt direct ori indirect interesate de dezvoltările din zona Marea Neagră. Mai mult, inițiativa va oferi membrilor săi și posibilitatea de a avea o voce și o prezență reală în dezbaterea publică în raport cu noile evenimente, fie ca reacție, fie ca părți ale mecanismului de schimbare a dinamicii. Nu în ultimul rând, inițiativa va formula și o dimensiune puternic internațională, creând un hub regional capabil să extindă comunicarea și coordonarea, atât la nivel regional cât și în raport cu zona Europeană și situația globală.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ICUB a organizat pe data de 10 aprilie 2019 o întâlnire exploratorie cu o selecție din grupul părților potențial interesate. Reprezentanți din partea Universității din București, potențiali parteneri din cadrul societății civile, ONGuri naționale și regionale, think-tank-uri, precum și invitați din sectorul privat și alte zone relevante, au analizat parametrii inițiali ai proiectului și stadiul actual al inițiativei, explorând potențiale puncte de interes, cooperare și parteneriat, trasând la finalul întâlnirii și o agendă exploratorie pentru următoarele șase luni.

Foto: Arnold Dupuy (George Mason University și Virginia Polytechnic) prezintă planurile unei initiative-pilot Study Abroad ce ar aduce studenți de la Vtech și GMU la Universitatea din București în vederea parcurgerii unui program intensiv de studiu ce ar beneficia de profesori de top din zona academică Românească și regională, precum și de formatori din sectorul public și sectorul privat.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.