Membrii comunității academice a Universității din București, cu precădere cei cu interese de cercetare în domeniile Geografie (Ecologie, Climatologie, Protecția Mediului, Sustenabilitate, Ecologie Urbană etc.), sunt invitați să se înscrie la sesiunea de comunicări științifice intitulată Building urban climate resilience with co-created nature-based solutions. Evenimentul științific este organizat în cadrul celei de-a patra Conferințe Mondiale a Society for Urban Ecology, intitulată Cities Under Global Social Transformations: Embracing Change for a Greener Future.
Sesiunea de comunicări științifice va fi organizată la Universitatea Tehnică „Yıldız” din Istanbul, Turcia, în perioada 16 – 19 iulie 2025. Conferința, organizată o dată la patru ani, își propune să reunească studii interdisciplinare axate pe subiecte ale ecologiei urbane.
Înscrierile pentru sesiunea de comunicări științifice Building urban climate resilience with co-created nature-based solutions sunt deschise până pe 31 martie 2025.
Una dintre sesiunile științifice, prezidată de cadre didactice și cercetători UB
Sesiunea Building urban climate resilience with co-created nature-based solutions urmărește să promoveze dialogul dintre oameni de știință, practicieni și alți experți cu preocupări legate de consolidarea rezilienței urbane prin co-crearea soluțiilor bazate pe natură.
Sesiunea este prezidată de prof. univ. dr. Mihai Răzvan Niță, prof. univ. dr. habil. Cristian Ioja, prof. univ. dr. Sorin Cheval, dr. Alina Hossu, cadre didactice și cercetători la Facultatea de Geografie a UB, cu suport de la proiecte europene importante de cercetare implementate prin Universitatea din București, precum Carmine (Climate-Resilient Development Pathways in Metropolitan Regions of Europe), ScienceUs (ScienceUs: Integration of citizen SCIENCE best practices to UpScale and maximize projects impact related to Green Deal and EU missions) sau GreenInc (GRowing Effective & Equitable Nature-based Solutions through INClusive Climate Actions); proiecte ce dezvoltă instrumente suport pentru implicarea comunităților locale în co-crearea și co-producerea de planuri și strategii pentru reziliență climatică.
Principalele subiecte care vor fi urmărite vizează: sisteme alternative de cunoaștere pentru consolidarea rezilienței climatice urbane; abordări în co-crearea soluțiilor bazate pe natură; provocări asociate rezilienței climatice în diferite contexte urbane; metode inter-, pluri- și trans- disciplinare pentru valorificarea proceselor de co-creare; argumente științifice în dezvoltarea foilor de parcurs pentru sistemele de guvernanță ce oferă suport pentru adaptarea la nivel local; echitate socială și de mediu în planificarea rezilienței urbane; utilizarea citizen- science în consolidarea reziliențe climatice urbane.
Sustenabilitatea urbană, temă de dezbatere
Orașele sunt adevărate centre ale inovării, mereu în căutarea unor noi modalități de a asigura un mediu sustenabil și rezilient. Acestea includ adesea noi abordări pentru implicarea cetățenilor, cum ar fi inițiativele de știință cetățenească, laboratoarele vii și altele, care pot contribui semnificativ la dezvoltarea, testarea și implementarea soluțiilor care abordează reziliența climatică.
Soluțiile bazate pe natură se numără printre pionierii în construirea rezilienței climatice urbane. Deși beneficiile lor ecologice, sociale și economice au fost cercetate pe larg, multe alte fațete (de exemplu, dimensiunea lor incluzivă și echitabilă) reprezintă încă subiecte în curs de dezvoltare.
Conferința Internațională SURE va explora modul în care cercetările de ultimă oră și practicile inovative redefinesc spațiile urbane, cu scopul de a îmbunătăți disponibilitatea serviciilor ecosistemice, de a reduce impactul asupra mediului și de a crea comunități reziliente și durabile. Fii parte din conversațiile inter- și trans-disciplinare care vizează transformarea orașelor în medii prospere, verzi, echitabile și sustenabile, atât pentru natura umană, cât și pentru cea mai presus de uman – astăzi și în viitor.
Mai multe informații despre tematica conferinței se pot găsi aici.