În perioada 30-31 mai 2025, Universitatea din București, în colaborare cu Universitatea tehnică-științifică a Norvegiei Trondheim (Norwegian University of Science and Technology Trondheim – NTNU) vor organiza conferința interdisciplinară The Long View and the Short in Building Resilience: Natural Resources and Geoeconomics in 21st Century / Perspectiva pe termen lung și pe termen scurt în crearea rezilienței: resurse naturale și geoeconomie în secolul al XXI-lea.
Evenimentul care va fi găzduit anul viitor de UB are loc la inițiativa grupului interdisciplinar Natural Resources & Social-Ecological Systems din cadrul Școlii Interdisciplinare de Studii Doctorale a Universității din București (ISDS-UB).
Limba de comunicare a conferinței este engleza.
Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Dragoș Paul Aligică, cadru didactic al Facultății de Administrație și Afaceri și al Școlii Interdisciplinare de Studii Doctorale (ISDS) din cadrul UB, și de prof. univ. dr. Espen Storli, cadru didactic la Departamentul de Istorie Modernă și Societate din cadrul NTNU.
Conferința va reuni prezentări keynote, paneluri de discuții interdisciplinare și prezentări care încurajează un schimb amplu de idei din diferite domenii.
Data-limită de transmitere a abstractelor: 20 ianuarie 2025
Cu această ocazie, membrii comunității academice a UB sunt invitați să participe cu lucrări științifice la conferință. Până cel târziu luni, 20 ianuarie 2025, aceștia vor transmite abstractele (maximum 500 de cuvinte) la adresa de e-mail resil21conference@gmail.com. Lucrările vor fi trimise integral (maximum 8000 de cuvinte) la aceeași adresă de e-mail până la data de 30 aprilie 2025.
Conferința va explora provocările și problemele legate de gestionarea resurselor naturale, securitatea aprovizionării și contextul geoeconomic complex al secolului al XXI-lea, dintr-o perspectivă diacronică și în contextul abordărilor interdisciplinare comparative.
Sunt încurajate în mod deosebit contribuțiile interdisciplinare care examinează relația dintre experiențele trecute și trendurile curente, ca fiind abordări ce oferă o perspectivă critică ce poate anticipa provocări viitoare. Sunt binevenite contribuțiile din domenii variate, inclusiv științe politice, istorie, sociologie, antropologie, economie, științe administrative și politici publice, geologie, științe biologice, geografie, științe ale mediului, management, filosofie, relații internaționale.
Astfel, temele centrale care pot fi abordate în lucrări de contributori sunt variate și interdisciplinare, fiind totodată și întrebările-cheie la care participanții la eveniment vor încerca să găsească răspunsuri.
- Intersecția dintre economia politică, știința despre mediu, geografie, geologie și istorie în înțelegerea sustenabilă a resurselor. Ce metodologii pot fi folosite pentru a integra perspective venind de la diferite discipline în guvernanța resurselor naturale?
- Ce putem învăța din istorie privind modul în care societățile și comunitățile umane și-au organizat relația în raport cu exploatarea, crearea și distribuția resurselor naturale?
- Lecții istorice pentru provocări actuale: Despre cum întreruperile trecute în lanțurile de aprovizionare globale sunt utile pentru crearea strategiilor de reziliență astăzi.
- Factorii economici și geopolitici care influențează securitatea resurselor într-o lume multipolară.
- Integrare economică și independență asimetrică în resurse: înțelegerea modului în care integrarea economică creează vulnerabilități interdependente în managementul resurselor.
- Perspective trans-disciplinare privind modul în care tehnologia transformă managementul resurselor și securitatea acestora.
- Explorarea echilibrului dintre sistemele de energie istorice și trenduri emergente în regenerabile și diversificarea energiei.
- Sisteme alimentare, agricultura și producerea alimentelor: planificarea aprovizionării și strategii dintr-o perspectivă istorică și comparativă.
- Evoluția rețelelor de aprovizionare regionale și globale și semnificația acesteia pentru reziliență în viitor.
- Despre modalitatea în care conflictele istorice privind resursele modifică relațiile internaționale de astăzi și cadrele de guvernare globală.
- Ce lecții putem învăța din cazurile istorice de crize ale resurselor de alimente și energie care ar putea fi utile pentru eforturile curente de a gestiona resursele limitate, având în vedere schimbările climatice și instabilitatea politică?
- Cum a influențat răspunsul trecut la deficitul de resurse, precum raționalizarea sau dezvoltarea resurselor alternative, politicile contemporane despre sustenabilitate și reziliență?
Lucrările selectate vor fi incluse într-un volum editat.
Conferința The Long View and the Short in Building Resilience: Natural Resources and Geoeconomics in 21st Century va sublinia modul în care analiza istorică, împreună cu o perspectivă bazate pe date, poate îmbunătăți înțelegerea noastră cu privire la vulnerabilitatea resurselor și a riscurilor la adresa lanțurilor de aprovizionare.
Organizatorii vor oferi cazare la București timp de maximum trei zile. Detalii suplimentare despre eveniment, precum și alte solicitări, pot fi formulate la adresa de e-mail resil21conference@gmail.com.
Mai multe informații despre conferința interdisciplinară The Long View and the Short in Building Resilience: Natural Resources and Geoeconomics in 21st Century / Perspectiva pe termen lung și pe termen scurt în crearea rezilienței: resurse naturale și geoeconomie în secolul al XXI-lea pot fi consultate aici.