Universitatea din București a găzduit, în perioada 16-17 ianuarie 2023, întâlnirea de lucru a Stream-ului 3. Embedded Joint Educational Offer, din cadrul Alianței Europene CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Stream-ul 3 reunește pachetele de lucru ale Alianței responsabile de proiectarea structurală și strategică a ofertei educaționale a Alianței, fiind coordonat în prezent de echipa Universității din București.
Pe lângă echipa Universității din București, la întâlnire au fost prezenți în format fizic reprezentanți ai următoarelor universități membre CIVIS: Sapienza Università di Roma, Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena și Universidad Autónoma de Madrid, în calitate de coordonatori ai pachetelor de lucru din cadrul stream-ului, precum și reprezentanți ai Aix-Marseille Université, în calitate de coordonatori ai proiectului. Întâlnirea s-a desfășurat în format hibrid, reprezentanții celorlalte universități CIVIS, Université Libre de Bruxelles, Universitatea Stockholm, Eberhard Karls Universität Tübingen, Universitatea din Glasgow, Universitatea Paris Lodron din Salzburg și Universitatea din Lausanne, participând în format online.
Universitatea din București a fost reprezentantă la această întâlnire de conf. univ. dr. Sorin Costreie, coordonator al Alianței CIVIS la nivelul UB, prof. univ. dr. Romiță Iucu, membru în Comitetul Coordonator al Alianței CIVIS și reprezentant UB în Consiliul Educațional CIVIS, prof. univ. dr. Anca Nedelcu, coordonator al pachetului de lucru 8 „Embedding Joint Educational Offer”, lect. univ. dr. Roxana Zus, lect. univ. dr. Anișoara Dumitrache și lect. univ. dr. Simona Iftimescu, membri ai pachetului de lucru 8, Raluca Amza, coordonator instituțional adjunct CIVIS UB, Alina Cristovici, reprezentant UB în pachetul de lucru 1 „Management și Guvernanță”, și Alexandru Carțiș, Coordonator al Unității CIVIS pentru Educație la nivelul Alianței.
Discuțiile din cadrul întâlnirii de lucru au vizat, printre altele, elemente care țin de coordonarea stream-ului și a pachetelor de lucru din cadrul acestuia, precum finalizarea raportului de progres pentru perioada septembrie 2022 – ianuarie 2023 și a planului de acțiune pentru perioada următoare. De asemenea, au fost discutate și dezvoltate componentele cadrului educațional al Alianței, în raport cu tendințele și evoluțiile din spațiul european și internațional, vizând proiectarea unui spațiu conceptual, structural și strategic pentru definirea viitoarelor activități educaționale implementate la nivelul alianței.
Printre temele acoperite de întâlnirea stream-ului s-au aflat și workshop-urile pe tema pedagogiilor inovative, continuând activitățile coordonate de către Universitatea din București în perioada anterioară, workshop-uri care s-au bucurat de un real succes în rândul membrilor comunității academice CIVIS. Obiectivele Alianței accentuează nevoia de asigurare a unui spațiu transformațional pentru comunitatea academică CIVIS și membrii universităților partenere.
Concluziile întâlnirii de lucru vor constitui componente esențiale pentru dezvoltarea activităților educaționale la nivelul Alianței, vizând structura educațională, activitățile de formare pentru personalul academic, modelele dedicate noilor structuri educaționale și strategia pentru implementarea de programe comune de studii și Diplome Europene.
CIVIS este o Alianță Universitară Europeană care reunește 11 universități membre: Aix-Marseille Université (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Université Libre de Bruxelles (Belgia), Universidad Autónoma de Madrid (Spania), Sapienza Università di Roma (Italia), Universitatea Stockholm (Suedia), Eberhard Karls Universität Tübingen (Germania), Universitatea din Glasgow (Marea Britanie), Universitatea Paris Lodron din Salzburg (Austria) și Universitatea din Lausanne (Elveția). Selectat de Comisia Europeană drept unul dintre primele 17 universități-pilot europene, CIVIS reunește aproximativ o jumătate de milion de studenți și peste 70 000 de membri ai personalului, inclusiv 37 400 de cadre universitare și cercetători.