Marți, 30 ianuarie 2024, istoricul Bogdan Murgescu, prorector al Universității din București pentru Bugetare și Resurse Umane și cadru didactic al Facultății de Istorie, președinte de onoare al Societății de Științe Istorice din România, a fost invitat la o ediție specială a emisiunii „Contramitologia” de la Radio France Internationale.
Moderată de Florin Maghiar și Mădălin Hodor, punctul de plecare al emisiunii cu subiectul „Înainte era mai bine” l-a constituit un sondaj realizat de curând de INSCOP, potrivit căruia „aproape 50 la sută dintre români cred că «înainte era mai bine»”.
Astfel, cifra persoanelor care înainte de 1989 consideră că era mai bine este în creștere. Invitatul a fost provocat să aproximeze o potențială explicație a acestei „nostalgii”.
„Acest lucru se întâmplă din mai multe motive, însă principalul motiv pentru care acești oameni spun că înainte era mai bine cred că este faptul că sunt nemulțumiți de cum este acum. Nu au stat să se gândească prea mult la cum era atunci, ci se concentrează pe cum e acum, și cum e acum e văzut că oricum e mai rău decât era înainte. Răspunsurile la întrebări atât de generale spun mai mult despre atitudinea despre prezent decât despre amintirile concrete față de trecut”, a punctat prof. univ. dr. Bogdan Murgescu.
Mai mult decât atât, invitatul a trecut în revistă și neajunsurile sondajului ca metodă de cercetare, căci este bazat pe formulări vagi, modalitatea de formulare a întrebărilor care pot direcționa răspunsul, categoria de vârstă a respondenților.
„Dacă au existat aspecte pozitive în comunism?” – a fost o altă provocare la care profesorul Murgescu a fost invitat să răspundă de către moderatori. În plus, invitatul a abordat și accesul intelectualilor, fără „origini sănătoase” în accepțiunea partidului, la instituțiile de învățământ superior.
Licențiat în istorie-filosofie (1986) și doctor în istorie (1995), prof. univ. dr. Bogdan Murgescu a fost bursier Roman Herzog al Fundaţiei „Alexander von Humboldt” la Freie Universität Berlin din Germania (1998-2000) și Visiting Professor la University of Pittsburgh din Statele Unite ale Americii (2002) și Central European University din Ungaria (2004).
Totodată, profesorul Murgescu a fost organizatorul concursurilor de cercetare istorică ISTORIA MEA – EUSTORY (6 ediții, 2000-2010) și membru al Comitetului Executiv al rețelei EUSTORY (2001-2008 și 2009-2013), calitate în care a primit în 2007 Premiul Național German acordat acestei rețele. Președinte de onoare al Societății de Științe Istorice din România, profesorul Murgescu a fost primit oficial în 2021 în cadrul Academiei Europaea, for științific internațional prestigios și organizație pan-europeană a cărei misiune asumată este de a susține educația și cercetarea la cel mai înalt nivel al excelenței, în domenii ale cunoașterii relevante.
Cercetările profesorului Murgescu vizează istoria economică și socială, istoria învățământului superior și rolul său în acumularea capitalului uman, metodologia cercetării istorice, istoria regimurilor comuniste și a tranziției post-comuniste. A participat și coordonat mai multe proiecte naționale și internaționale de cercetare și educație civică și a publicat până la această dată 5 cărți de autor și un mare număr de studii în reviste și volume colective, în țară și în străinătate. Pentru volumul „Circulaţia monetarã în Ţãrile Române în secolul al XVI-lea” (anul 1996) i-a fost decernat Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Cartea sa cea mai cunoscută, multiplu premiată și citată, este „România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010”) (Iaşi, Polirom, anul 2010).
Emisiunea poate fi vizionată integral aici: