Prorectorul responsabil de Bugetare și Resurse Umane al Universității din București, profesorul Bogdan Murgescu, cadru didactic al Facultății de Istorie, a fost primit oficial în cadrul Academiei Europaea, for științific internațional prestigios și organizație pan-europeană a cărei misiune asumată este de a susține educația și cercetarea la cel mai înalt nivel al excelenței, în domenii ale cunoașterii relevante.
Fondată în 1988 la inițiativa Societății Regale, cu interese academice trans-disciplinare, Academia Europaea, for dedicat științelor, umanioarelor și literelor, promovează de peste trei decenii dialogul între științe prin studiu și cercetare și, nu în ultimul rând, o implicare a membrilor săi în problemele care vizează comunitatea științifică europeană.
Mai multe informații despre Academia Europaea pot fi consultate aici.
Date despre noul membru al Academiei Europaea
Pe lângă activitatea didactică și responsabilitățile de conducere în cadrul UB, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu s-a remarcat în perioada 2013-2019 ca director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, coordonând toate școlile doctorale ale UB.
Licențiat în istorie-filosofie (1986) și doctor în istorie (1995), acesta a fost bursier Roman Herzog al Fundaţiei „Alexander von Humboldt” la Freie Universität Berlin din Germania (1998-2000) și Visiting Professor la University of Pittsburgh din Statele Unite ale Americii (2002) și Central European University din Ungaria (2004).
Totodată, profesorul Murgescu a fost organizatorul concursurilor de cercetare istorică ISTORIA MEA – EUSTORY (6 ediții, 2000-2010) și membru al Comitetului Executiv al rețelei EUSTORY (2001-2008 și 2009-2013), calitate în care a primit în 2007 Premiul Național German acordat acestei rețele. Din 2011 este președinte al Societății de Științe Istorice din România, fiind actualmente la al doilea mandat de 4 ani în fruntea acesteia. Este totodată membru în Consiliul Ştiinţific al Institut für Ost- und Südosteuropaforschung, Regensburg, precum și în numeroase alte organisme academice.
Cercetările sale vizează istoria economică și socială, istoria învățământului superior și rolul său în acumularea capitalului uman, metodologia cercetării istorice, istoria regimurilor comuniste și a tranziției post-comuniste. A participat și coordonat mai multe proiecte naționale și internaționale de cercetare și educație civică și a publicat până la această dată 5 cărți de autor și un mare număr de studii în reviste și volume colective, în țară și în străinătate. Pentru volumul „Circulaţia monetarã în Ţãrile Române în secolul al XVI-lea” (1996) i-a fost decernat Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Cartea sa cea mai cunoscută, multiplu premiată și citată, este „România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010”) (Iaşi, Polirom, 2010).
În 2019, profesorul Mircea Dumitru, fostul rector al Universității din București, a fost de asemenea ales membru al Academiei Europaea, așa cum puteți citi aici.