CIVIS anunță deschiderea înscrierilor pentru programul de scurtă durată cu tema “European Renaissance”. Acesta se va desfășura la Madrid în perioada 13-17 iunie 2022 și va include o serie de cursuri, seminare și workshop-uri. CIVIS pune la dispoziție 36 de burse, menite să acopere costurile deplasării în Spania.
Cursul de scurtă durată cu tema “European Renaissance” își propune să exploreze rolul esențial al culturii renascentiste în construcția tradiției culturale europene, bazată pe moștenirea clasică, de la Petrarca la Erasmus.
Cursul încearcă să contribuie la restaurarea vieții civice în cultura academică europeană după lunile de incertitudine și fragilitate impuse de pandemia de coronavirus. Ca atare, se va concentra asupra varietății de mode care au apărut la începutul perioadei moderne în Europa ca răspuns cultural la provocările economice și sociale cu care comunitatea europeană s-a confruntat în urma epidemiilor moderne, în termeni de credință, roluri sociale, forme politice, experiențe estetice etc.
Programul propune o puternică perspectivă interdisciplinară, îmbinând elemente din filosofie și religie, literatură și lingvistică, arte figurative și muzică, istorie și istoriografie, științe sociale și naturale.
Principalele teme abordate:
- Artă și literatură
- Poezie epică și lirică
- Politică și societate
- Religie și filosofie
- Istoria tiparului
- Călătoriile și relațiile interculturale
- Istorie și istoriografie
- Filologie umanistică
Programul de scurtă durată este deschis masteranzilor și doctoranzilor din cadrul universităților membre CIVIS înscriși sau cu un interes deosebit într-unul din următoarele domenii de studiu: literatură, istorie, filosofie, politică, istoria artei și muzică. Pentru a participa este nevoie de un nivel al limbii engleze de cel puțin B1.
Termenul-limită pentru înscriere este 31 ianuarie 2022, iar formularul de înscriere va fi disponibil în curând. Studenții selectați vor fi anunțați în ianuarie 2022. Informații suplimentare pot fi solicitate la adresa lorenzo.bartoli@uam.es.
Evaluarea se va baza pe participarea la cursuri, seminare și workshop-uri (50%) și pe o prezentare orală (50%).
Detalii despre programul “European Renaissance” sunt disponibile pe pagina CIVIS, aici.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianță academică ce reunește nouă dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universität Tübingen și University of Glasgow, în calitate de partener asociat. CIVIS reunește o comunitate de aproximativ 450.000 de studenți și 65.000 de angajați, dintre care peste 30.000 sunt cadre universitare și cercetători. De curând, Consorțiului CIVIS i s-a alăturat și Universitatea Paris Lodron din Salzburg.