În perioada 14-15 octombrie 2024, Universitatea din București, în colaborare cu CIVIS – Alianța Universitară Civică Europeană, CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale și King’s College London, organizează conferința cu tema „Reflexivity in Higher Education: Liberation or Entrapment?”.
Acest eveniment se dorește a fi și o parte a seriei de evenimente prin care comunitatea UB celebrează 160 de ani de la înființarea Universității din București și 330 de ani de tradiție academică la București.
Conferința este coordonată de prof. univ. dr. Romiță Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București, prof. univ. dr. Mihai Păunescu, cadru didactic la Școala Națională de Studii Politice și Administrative București, și prof. univ. dr. Liviu Matei, cadru didactic la King’s College London.
Un moment important al evenimentului va fi reprezentat de o sesiune specială dedicată memoriei profesorului Lazăr Vlăsceanu. Educat în Marea Britanie, prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu a fost unul dintre cei mai importanți sociologi români din ultimele decenii, un lider și un pionier al învățământului superior european. Contribuțiile sale în domeniul studiilor despre învățământul superior, inclusiv pe tema reflexivității, au fost remarcabile, iar lucrările sale continuă să inspire cercetătorii și educatorii din întreaga lume.
Astfel, conferința se va transforma într-un mediu în care membrii comunității academice vor avea șansa de a dezbate rolul reflexivității în învățământul superior – practica autoevaluării și a analizei critice centrate pe sine în raport cu organizarea, administrarea și activitățile academice (inclusiv predarea și procesul de învățare). Totodată, dezbaterea își propune să studieze dacă reflexivitatea funcționează ca un mijloc al eliberării, promovând inovația și evoluția pe plan individual și instituțional, sau ca o posibilă capcană care complică procesele de luare a deciziilor, implementarea politicilor publice sau activitatea în general. Mai multe detalii despre formatul evenimentului pot fi consultate aici.
Participanții interesați se pot înregistra prin completarea acestui formular online, înainte de data de 15 septembrie 2024.
De asemenea, autorii volumului colectiv „Reflexivity in Higher Education: Liberation or Entrapment? Scholarship, Policy, and Practice. A Festschrift in Memory of Lazăr Vlăsceanu” sunt invitați să-și prezinte lucrările în cadrul conferinței, o șansă excelentă de a împărtăși perspective și de a participa la discuții cu alți cercetători, cadre didactice și studenți.
Temele principale sunt: „Cadre teoretice și abordări ale reflexivității în învățământul superior”, „Reflexivitatea în practicile de predare și învățare”, „Impactul reflexivității asupra politicilor educaționale și administrative”, „Studii de caz și aplicații practice ale practicilor reflexive în universități”, „Reflexivitatea în contextul învățământului superior: provocări și oportunități”.
Evenimentul se va desfășura la Universitatea din București, iar participarea la conferință va fi posibilă în format hibrid, asigurând o accesibilitate și implicare mai largă. Cu toate acestea, participarea față în față este încurajată pentru a facilita o interacțiune și oportunități de networking mai directe. Certificatele de participare vor fi emise tuturor participanților.
Informații suplimentare pot fi obținute direct de la comitetul de organizare al conferinței: alexandru-mihai.cartis@unibuc.ro.