Muzeul Universității din București își sărbătorește Jubileul

Muzeul Universității din București își sărbătorește Jubileul

25 mai, 2018 in Actualitate, Evenimente, Știri

Joi, 31 mai 2018, va avea loc vernisajul expoziției jubiliare a Muzeului Universității, eveniment care dorește să ilustreze drumul parcurs de Muzeu și de Universitate în ultimii 50 de ani. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 12:00, la sediul Muzeului Universității din București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-43).
Expoziția propune teme care privesc înființarea Muzeului, structura Universității, profesorii și studenții acesteia, programele de studii oferite de Universitate și, nu în ultimul rând, momentul “Piața Universității” din 1990, cu reîntoarcerea la democrație și la parcursul firesc al unei Universități care de peste 150 ani simbolizează excelența în predare și cercetare.
Proiectul este coordonat de conf. univ. dr. Florentina Nițu, decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității din București, documentarea a fost realizată de dr. Valentin Maier, asistent de cercetare în cadrul Muzeului Universității, iar grafica a fost executată de S.C. Polarh Design SRL.
Deși deschiderea oficială a Muzeului Universității din București a avut loc în anul 1969, cu ocazia vizitei lui Nicolae Ceaușescu la UB, lucrările au fost finalizate în 1968, iar decizia de a înființa Colecția muzeală a Universității din București datează din 29 iulie 1967 și aparține Ministerului Educației și Învățământului de la acea vreme.
Până în acel moment, Universitatea făcuse mai multe demersuri în vederea obținerii acordului de înființare a unui muzeu propriu, stimulată fiind de succesul expoziției organizate cu ocazia Centenarului, în 1964. În centrul activității de proiectare și organizare a unei colecții muzeale care să reflecte istoricul Universității din București s-a aflat Adrian Corbu, primul muzeograf al noii structuri. Viziunea sa asupra muzeului era una modernă, acesta fiind prezentat ca un „instrument de cercetare, documentare și educație”.
În cei 50 de ani de existență Muzeul Universității a parcurs inevitabil o serie de etape, în paralel cu evoluția Universității, și-a îmbogățit colecția, în cadrul Muzeului fiind realizată și o bogată activitate de cercetare și documentare. În 16 iulie 2015, ușile Muzeului Universității din București au fost redeschise publicului, după un an în care au fost efectuate lucrări de renovare, modernizare și reorganizare. Noua imagine a Muzeului poate fi urmărită astăzi și pe canalele Social Media. În 2016, cu ocazia Zilei Patrimoniului Academic European, expoziția digitală “The University of Bucharest in 1916”, găzduită de Muzeul Universității din București, a făcut parte dintr-un prestigios program la nivel european.
Patrimoniul Muzeului Universității din București se compune din documente și obiecte valoroase, cu profundă semnificație pentru istoricul prestigioasei instituții de învățământ bucureștene. Aceste mărturii recompun o istorie care coboară în timp până la momentul înființării la București a Academiei domnești de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, instituție care a devenit un centru important de educație și cultură pentru spațiul sud-est european. Din punct de vedere tipologic, Muzeul Universității din București valorifică o largă gamă de exponate: documente, manuscrise, cărți rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii și piese de mobilier.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.