La începutul anului universitar 2018-2019, Muzeul Universității din București vă invită să-i vizitați expozițiile, la sediul său din Palatul Facultății de Drept (B-dul Mihail Kogălniceanu nr. 36-46).
Expoziția permanentă, redeschisă în 2015, prezintă, într-o manieră modernă și perfect adaptată metodelor expoziționale și de comunicare actuale, documente, fotografii și obiecte care ilustrează istoria învățământului superior bucureștean încă de la începutul secolului al XIX-lea.
Totodată, Muzeul găzduiește în această perioadă și o expoziție temporară dedicată celor 50 de ani de existență a Muzeului Universității, expoziție care urmărește evoluția în oglindă a Universității și a muzeului său în ultima jumătate de secol.
Printre piesele care se regăsesc în colecția Muzeului se numără facsimile ale unor cursuri aparținând iluștrilor profesori ai Academiei Domnești de la Sf. Sava în secolul al XVIII-lea, manuale (gramatică, aritmetică, trigonometrie, geometrie) aparținând cursanților de la Sf. Sava în prima jumătate a secolului al XIX-lea, decretele lui Alexandru Ioan Cuza cu privire la înființarea Universității din București și confirmarea lui Gheorghe Costaforu, primul rector al Universității. Totodată, colecția include piese precum piatra fundamentală a vechii clădiri a Universității, așezată la fundația edificiului pe data de 10 octombrie 1857 sau diplomele de Doctor Honoris Causa primite de Nicolae Iorga de la Universitățile Oxford și Paris, dar și diplome de doctor obținute la prestigioase Universități din străinătate de către Alexandru Orăscu, Spiru Haret, Nicolae Măldărescu, precum și alte titluri și distincții. În plus, în cadrul expozițiilor Muzeului, vizitatorii pot vedea portrete în ulei și busturi din marmură sau bronz dedicate unor personalități care au marcat istoria Universității din București, vechiul drapel al Universității, drapelul Studenților în Drept din 1864, instrumente chirurgicale care au aparținut unor profesori ai Universității, programe ale cursurilor ținute de profesorii Universității și notițe ale unor studenți, teze de doctorat din perioada interbelică, medalii și decorații primite de Universitate, dar și numeroase documente și fotografii din perioada comunistă reprezentând studenți, profesori, clădirile Universității etc.
Programul de vizitare al muzeului este cuprins, de luni până joi, între orele 8:00–14:00, iar vinerea între 8:00–12:00. Intrarea este liberă.
Vă așteptăm la Muzeul Universității din București pentru a descoperi traseul parcurs de instituție, dar și de studenții și profesorii săi de-a lungul unei istorii de peste 300 de ani.
