În perioada 29-30 noiembrie 2021, Divizia ArchaeoSciences din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București a organizat conferința Contemporary Trends in Strontium Isotope Analysis in Archaeology, susținută de dr. Christophe Snoeck, directorul Laboratorului de Bioarheologie din Bruxelles, și de dr. Kevin Salesse de la Universitatea Vrije din Bruxelles și de la Universitatea din Bordeaux.
Evenimentul, parte a seriei ArchaeoSciences Seminars, a avut loc fizic, începând cu ora 10:00, la Facultatea de Biologie, în Sala de Conferințe de la parter, din cadrul Platformei de Cercetări Biologice și Ecologie Sistematică (Splaiul Independenței, nr. 91-95, București).
Dr. Christophe Snoeck este expert în arheologie și geochimie, și-a finalizat studiile universitare la Universitatea Liberă din Bruxelles, 2010-2011, iar ulterior, în 2015, a obținut titlul de doctor în ArchaeoSciences la Universitatea din Oxford. În 2017 a obținut o bursă postdoctorală, iar în 2020 a câștigat ERC Starting Grant (LUMIERE), care își propune să dezvolte instrumente de investigare a mobilității umane în Europa, pe baza analizării resturilor umane incinerate. La București, în cadrul celui de-al 19-lea ArchaeoSciences Seminar, el va susține comunicarea “Mobility and landscape use in Europe – An isotopic approach”, care se axează pe rezultatele obținute în cadrul proiectului său ERC.
Dr. Kevin Salesse este bioarheolog și biochimist, specializat în analize izotopice. El este directorul IsoArcH (www.isoarch.eu), una dintre cele mai mari baze de date dedicate rezultatelor obținute în urma investigațiilor izotopice, și editor șef al revistei Anthropologica et Praehistorica, publicată de Royal Belgian Society of Anthropology and Prehistory (revistă ce apare din 1882). În cadrul evenimentului curent, Kevin Salesse va susține prezentarea “The IsoArcH initiative: a step towards open science in molecular bioarchaeology”, ce va explora potențialul și funcțiile bazei de date IsoArcH.
Seminarele ArchaeoSciences își propun să ofere un cadru pentru profesioniștii din domeniul Științelor Arheologice (Archaeological Sciences) din diferite părți ale lumii, pentru a-și împărtăși cunoștințele și pentru a transmite informații relevante referitoare la ultimele aspecte legate de metodele și abordările actuale utilizate pentru studierea trecutului. De asemenea, această inițiativă reprezintă o oportunitate pentru studenții români de a afla mai multe despre diversele aspecte interdisciplinare ale arheologiei.