În perioada 20-27 iulie 2020, va avea loc o nouă ediție a Școlii de vară „Metode practice pentru evaluarea stării mediului”, organizată de Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact (CCMESI) din cadrul Facultății de Geografie a Universității din București.
În acest an, tema evenimentului este „În căutarea naturii urbane”. Școala de vară se adresează tuturor studenților din ciclurile de licență și master din universitățile din România cu preocupări în studiul geografiei și științelor mediului, indiferent de anul de studiu. Pentru activitățile ce vor fi desfășurate numărul maxim de participanți este de 20 de studenți.
Înscrierea se va realiza prin trimiterea formularului la adresa de e-mail mihairazvan.nita@g.unibuc.ro până la 15 iulie 2020.
Selecția se va realiza în baza unei comisii interne a CCMESI pe baza criteriilor academice, asigurarea unei balanțe din punct de vedere al specializărilor/ciclurilor de studii și genului. Toți cei înscriși la școala de vară vor fi informați prin e-mail cu privire la acceptarea în cadrul activităților și programul activităților, la câteva zile de la termenul de înscriere.
Pentru participarea la acest stagiu organizatorul nu percepe taxe. Participanții trebuie sa aibă în vedere că trebuie să suporte costurile de deplasare în cadrul municipiului București ce apar pe parcursul stagiului și eventualele costuri de cazare. În urma desfășurării activităților studenții participanți vor primi un certificat din partea CCMESI care să ateste participarea la Școala de vară „Metode practice pentru evaluarea stării mediului”.
Principalele activități care se vor desfășura în cadrul școlii de vară constau în organizarea cercetării mediului, colectarea datelor de mediu din teren, prelucrarea datelor de mediu prin metode statistice și tehnici GIS. La acestea se adaugă dezvoltarea capacității de lucru în echipă, planificarea sarcinilor de lucru, utilizare și instruire a aparatelor și potențialelor metode de prelucrare a datelor, responsabilizarea studenților, familiarizarea cu fluxul și sarcinile de lucru etc.
În contextul actual, activitățile Școlii de vară se vor desfășura preponderent online, sub titulatura „Instrumente avansate pentru cercetarea naturii urbane”, iar programul include: prelegeri (natura urbană, infrastructuri verzi, servicii ecosistemice, rolul geografului in cercetarea mediului), aplicații generale (organizarea bazelor de date, colectarea datelor, prelucrarea statistica si GIS a datelor), aplicații specifice (analiza datelor din chestionare, analize multicriteriale, evaluarea calitativa a documentelor, analiza dinamicii spațio-temporale, analiza de rețea a actorilor urbani).