„Povești de la cea mai sângeroasă graniță” a Europei la ICUB

„Povești de la cea mai sângeroasă graniță” a Europei la ICUB

20 mai, 2019 in Actualitate, Evenimente, Știri

Joi, 23 mai 2019, Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB), Secțiunea de Științe Sociale, organizează conferința „Povești de la cea mai sângeroasă graniță a Europei – Fuga ilegală din România comunistă”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16:00 în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Str. Schitul Măgureanu, nr.9).

Tema conferinței  o constituie fenomenul frontierist, așa cum este cunoscut în mass-media, ca urmare a numeroaselor campanii de presă care au încercat să sensibilizeze autoritățile și opinia publică.

Doi jurnaliști, Marina Constantinoiu și Istvan Deak, prezintă o campanie de presă începută în 2016 pe această temă, campanie care continuă și azi. Este vorba despre un fenomen de masă, care între 1948 si 1989 a implicat sute de mii de români, care au avut una sau mai multe tentative de trecere ilegală a frontierei, mai accentuat în anii 80. Doar în 1989 sunt înregistrate oficial 50.000 de tentative de trecere a graniței. Între 1969 si 1989 au fost înregistrate 100.000 de aprobări de solicitări de azil din partea frontieriștilor români. Printre frontieriștii de la granițele României s-au numărat și cetățeni străini, din state comuniste, în special din Germania Democrată, care și-au încercat norocul pe la noi.  Au fost contabilizate cel puțin 800 de cazuri de est-germani și peste 200 de cehoslovaci, dar au fost și polonezi, bulgari, unguri și cetățeni din fosta URSS.

Campania actuală despre fenomenul frontieriștilor de la site-ul mișcareaderezistenta.ro a primit două premii internaționale de presă. Munca de documentare și de promovare a fenomenului continuă.

Marina Constantinoiu este o jurnalistă cu peste 25 de ani de experiență în presă. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Marina și-a început cariera la Radio România Tineret, postul public de radio destinat tinerilor, pentru ca apoi să se dedice politicii externe și presei scrise. A lucrat la Cronica română, Agerpres, Mediafax, Jurnalul național și acum la site-ul miscareaderezistenta.ro. Este board member la SEEMO (South East Europe Media Organisation), organizație a editorilor de presă din Sud-Estul Europei, precum și al EJA (European Journalists Association).
Din martie 2016 a lansat, împreună cu colegul ei, Istvan Deak, o campanie de presă despre fenomenul frontierist, la site-ul mișcareaderezistenta.ro, unde a publicat documente în premieră în România, cazuri de frontieriști, precum și informații în premieră despre cetățenii străini care își încercau norocul la granițele României comuniste. Pentru Marina Constantinoiu, aceasta este a treia campanie de presă pe tema fenomenului  frontierist din cariera sa de jurnalistă.

Istvan Deak este jurnalist cu peste 13 ani de experiență în presă, atât în audio-vizual, cât și în presa scrisă. A fost jurnalist la Bună Ziua Brașov, la Gazeta Sporturilor, a avut propria emisiune la postul de televiziune Nova TV din Brașov, pentru ca apoi să se alăture echipei de jurnaliști de la cotidianul Jurnalul național, unde s-a axat pe politică externă, instituții europene, energii regenerabile, dar și trecutul recent. Din martie 2015 s-a alăturat echipei de la site-ul miscareaderezistenta.ro, unde a lansat împreună cu Marina Constantinoiu campania ”Frontieriștii”, grație câștigării unui proiect media în Germania.

Mai multe informații despre conferința Povești de la cea mai sângeroasă graniță a Europei – Fuga ilegala din România comunistă” pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.