Prelegere despre “Charlatan Epistemology” în cadrul Seminarului de cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică

Prelegere despre “Charlatan Epistemology” în cadrul Seminarului de cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică

09 aprilie, 2019 in Actualitate, Evenimente, Știri

Miercuri, 10 aprilie 2019, Koen Vermeir, cercetător în cadrul Laboratoire SPHERE, CNRS, Paris, va susține, în cadrul Seminarului de cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică, o prelegere despre “Charlatan Epistemology”. Evenimentul va avea loc începând la cu ora 18:00 la Facultatea de Filosofie a Universității din București (Spl. Independenței, nr. 204).

Prelegerea va debuta de la ideea că trăim într-o epocă post-adevăr în care a scăzut încrederea în știință și în experți în general. Drept urmare, epistemologia a devenit în mod neașteptat centrală pentru politică și practica științei. Cu toate acestea, pentru a conferi putere epistemologiei în vita activa, trebuie să îi extindem domeniul și să îi redefinim obiectivele.

În cadrul prelegerii, Koen Vermeir va argumenta că este nevoie de o „epistemologie șarlatană”, dacă ne dorim să înțelegem atacul actual asupra adevărului și cunoașterii. Koen Vermeir va urmări o abordare a istoriei și filosofiei științei prin care va istoriciza șarlatanismul și va analiza studii de caz particulare care oferă o perspectivă asupra potențialului epistemologiei șarlatane.

La sfârșitul prezentării, Koen Vermeir va indica modul în care această istoricizare a șarlatanismului ne conduce la considerații epistemologice: Ce este cunoașterea? Cum poate fi falsificată? Ca artizani ai vicleniei și înșelăciunii, se poate spune că șarlatanii și-au creat propria lor epistemologie șarlatană.

Seminarul de Cercetare al Departamentului de Filosofie Teoretică are loc săptămânal, în fiecare miercuri, de la ora 18, la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Acest seminar dorește să fie un cadru prielnic în care cercetători (masteranzi, doctoranzi, profesori, cercetători) în domeniul filosofiei pot aduce în atenția comunității științifice rezultatele (parțiale sau finale) ale cercetărilor lor. Mai multe detalii cu privire la Seminar pot fi obținute la adresele de mail dana.jalobeanu@filosofie.unibuc.ro și paulapompilia@yahoo.com.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.