Prelegere pe tema “Researching Migrant Materialisms to Correct Official Narratives: Memories of Being Tested for HIV to Immigrate to Canada” la Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB

Prelegere pe tema “Researching Migrant Materialisms to Correct Official Narratives: Memories of Being Tested for HIV to Immigrate to Canada” la Secțiunea de Științe Umaniste a ICUB

10 decembrie 2018 în Evenimente, Știri

Joi, 13 decembrie 2018, în cadrul seminarului Memory: From Brains to Narratives va avea loc prelegerea Researching Migrant Materialisms to Correct Official Narratives: Memories of Being Tested for HIV to Immigrate to Canada, susținută de prof. dr. Laura Bisaillon (de la Universitatea din Toronto, profesor invitat SSU-ICUB). Seminarul este coordonat de dr. Lorena Anton, membru asociat SSU, și are loc la fiecare două săptămâni, în Sala de Seminare a SSU-ICUB (Str. Dimitrie Brândză, nr 1).
Cercetarea a oferit un corpus important și alternativ de informații care corectează cunoștințele oficiale despre realizarea obligatorie a screeningul HIV în sistemul de imigrație. Astfel, evenimentul va propune răspunsuri la următoarele întrebări: „Cum putem folosi etnografia instituțională și studiile memoriale, împreună, într-un proiect de cercetare?”, „Care ar putea fi oportunitățile și problematica asociate cu un astfel de demers?”, „În ce măsură datele oferite contează pentru cineva care dorește să emigreze în Canada, sau pentru statul canadian, și ce înseamnă să devii cetățean al unei alte țări?”.
„Pentru că sunt un etnograf al instituțiilor (Smith, 2006), voi începe cu o poveste. Plec de la cazul celor care ar dori să imigreze în Canada și care, în cadrul procesului obligatoriu asociat de screening medical, descoperă că sunt HIV pozitiv. Cum afectează statutul sănătății șansele de a emigra al unei persoane? Cum se manifestă screeningul HIV pentru aplicant, pentru doctorii care efectuează examinarea medicală, și pentru specialiștii care decid dacă un aplicant poate migra sau nu pe baza statusului său de sănătate? Pentru a răspunde, folosesc date empirice dintr-o cercetare de teren realizată în Canada” (Bisaillon, 2012).
Laura Bisaillon este sociolog și antropolog, iar cercetările sale, în care folosește ca modalități de interogare teoria organizării sociale a cunoașterii și etnografia instituțională, sunt legate de domeniul sociologiei, al studiilor despre migrație şi al studiilor despre sănătate şi boală. Până acum, majoritatea cercetărilor sale s-au axat pe modul în care politicile publice, legislația și alte forme de regularizare a cotidianului structurează viețile oamenilor care suferă de o boală sau de o dizabilitate, cu accent pe problema HIV/SIDA. Screening and Screaming in Exile este numele monografiei sale, în prezent în curs de revizuire spre publicare la Editura Universității British Columbia.
Mai multe detalii despre prelegerea pe tema “Researching Migrant Materialisms to Correct Official Narratives: Memories of Being Tested for HIV to Immigrate to Canada” pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.