Joi, 26 aprilie 2018, Secţia de Ştiinţe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universităţii din Bucureşti (IRH-ICUB) organizează o nouă prelegere a seminarului „Conștienţă și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Prelegerea va avea loc începând cu ora 17:00, în sala de conferințe a sediului IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1).
Tema prelegerii susţinute de dr. Diana Stanciu, membru asociat ICUB-Ştiinţe Umaniste, este „Acţiune conştientă şi liber arbitru”. Diana Stanciu va explica modul în care noile descoperiri în ştiinţele cognitive şi în neuroştiinţe cu privire la procesul de decizie a generat schimbări majore în metodologia filosofică pentru studiul deciziei şi acţiunii în ultimele două decenii (Greene et al. 2001, 2004, Levy 2011, Kahane et al. 2012, 2015, Shenhav, Greene 2014, Knobe 2015). O atenţie deosebită este acordată diferenţei dintre acţiunea conştientă şi cea fără intenţie conştientă, care este deseori generată de diferite modalităţi de cogniţie extinsă şi nu de computaţionalism – adică de automatisme şi obiceiuri stabilite în timpul practicii sociale şi nu neapărat de reprezentări metale raţional constituite. Prezentarea se va referi în special la un tip mixt de acţiune – atât ‘online’, fără necesitatea intenţiei conştiente, cât şi „offline”, ca o judecată post-acţiune, care poate fi uneori distorsionată sau iluzorie (Gallagher 2007, Synofzik 2008). Întrebarea este, de fapt, în ce măsură suntem „raţionali” sau, mai degrabă, „cu precădere raţionali” când luăm decizii (eventual morale). La aceasta se vor adăuga câteva explicaţii cu privire la distincţia din filosofie între libertate şi liber arbitru, care sugerează faptul că procesele fiziologice care uneori generează acţiunea (ceea ce numea Aristotel „sufletul vegetativ”) nu subminează liberul arbitru.
Diana Stanciu este organizatoarea seminarului de cercetare avansată Conştienţă şi cunoaştere: O abordare interdisciplinară de la Universitatea din Bucureşti din aprile 2016, cu o activitate de cercetare de aproximativ 25 de ani atât în ţară, cât şi în străinătate. Iniţial a lucrat în domeniul istoriei filosofie, culturii şi religiei pentru ca, în 2014-2015, să se reorienteze spre o abordare interdisciplinară în care noile descoperiri din ştiinţele cognitive şi neuroştiinte sunt folosite pentru reevaluarea unor vechi teme din filosofie, cum ar fi acţiunea conştientă şi liberul arbitru. De-a lungul anilor, cercetarea ei a dus la numeroase publicaţii, prelegeri şi conferinţe cu peer-review la nivel internaţional. Biografia completă a Dianei Stanciu poate fi consultată în CV-ul de pe pagina seminarului.
Mai multe informații despre seminarele „Conștienţă și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” pot fi accesate aici.