Marți, 17 aprilie 2018, Secțiunea de Științe Umaniste din cadrul Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB) a organizat o nouă prelegere a seminarului „Conștientă și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Prezentarea susținută de doctoranzii Irina Bogdan si Călin Stanciu, a avut loc începând cu ora 17:00, în sala de conferințe a sediului IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1).
Tema prelegerii susținute de Irina Bogdan și Călin Stanciu, doctoranzi ai Școlii Doctorale de Știință Politică a Universității din București, a fost „Conștientizarea noilor probleme de gen din Orientul Mijlociu”. Irina Bogdan și Călin Stanciu au încercat să demonteze stereotipiile încă existente azi în vest, unde oamenii încă se gândesc la femeile de azi din lumea arabă ca la niște casnice neajutorate ascunse în spatele ușilor închise și ale vălului. Ei au arătat că identitatea femeilor arabe este foarte slab oglindită în afara lumii arabe, multe percepții occidentale actuale fiind greșite. Cei doi doctoranzi au susținut că procesul de emancipare al femeilor arabe a început cu mult înainte de emanciparea femeilor occidentale – acum 1400 de ani Islamul a oferit drepturi femeilor, cum ar fi dreptul la proprietate și avere, dreptul la muncă și la menținerea câștigurilor pentru ele însele, chiar dacă aceste drepturi nu au fost însoțite și de alte drepturi sociale și politice. În plus, pentru a înțelege ansamblul situației femeilor din Orientul Mijlociu, ar trebui să ținem cont de valorile sociale, tradiționale și religioase care se aplică diferit în lumea arabă față de lumea occidentală.
Dincolo de toate acestea, Irina Bogdan si Călin Stanciu au demonstrat că educația a jucat un rol important, în special în ultimii 50-70 de ani, în lumea arabă, s-a ridicat nivelul de conștientizare a drepturilor femeilor, procentul femeilor absolvente de învățământ superior chiar depășind ușor procentul bărbaților. Condiția femeilor din lumea arabă s-a îmbunătățit, ele joacă un rol mult mai important în societate, ocupă mai multe poziții de conducere și executive și nu își mai ascund problemele ca în trecut. Pe de altă parte, Irina Bogdan și Călin Stanciu au făcut referire și la măsurile luate de Uniunea Europeană, care a creat o platforma legală (Recomandarea (Rec) 5 (2002), Rec 17 (2007), Rec 10) pentru politici publice specifice în vederea diminuării problemei egalității de gen și a discriminării pe bază de gen inclusiv pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Irina Bogdan este doctorandă a Școlii Doctorale de Știință Politică a Universității din București și absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, licență și master în cadrul Universității din București. În prezent este angajată a Ambasadei Regatului Arabiei Saudite la București.
Călin Stanciu este doctorand al Școlii Doctorale de Știință Politică a Universității din București și absolvent de Relații Internaționale și Studii Europene, cu dublă specializare în Comunicare în Afaceri Internaționale, respectiv Tehnici Diplomatice și Protocol Instituțional. Activează în prezent în cadrul ANES (Agenţia Naţională Pentru Egalitate de Şanse pentru Femei şi Bărbaţi) ca manager de proiect al echipei de implementare pentru proiectele finanțate din fonduri europene în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice și violenței bazate pe deosebirea de sex.
Seminarele „Conștientă și cunoaștere – o abordare interdisciplinara” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secțiunii de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări din cadrul Universității din București. Mai multe detalii despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi găsite aici.
Mai multe informații despre seminarele „Conștientă și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” pot fi accesate aici.
