Marți, 20 noiembrie 2018, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București (IRH-ICUB) organizează o nouă prelegere în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Prelegerea va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1), în Sala de Conferințe, începând cu ora 17:00.
Tema prelegerii susținute de Dr. Alina Țigău, conferențiar universitar la Facultatea de Limbi Străine a Universității din București, este „Analiza DRT a specificității epistemice”. După cum va arăta Alina Țigău, această cercetare contribuie la o mai bună înțelegere a specificității, pornind de la premisa că diferitele tipuri de specificitate propuse în literatura de specialitate au un numitor comun, cel mai bine captat de teoria reprezentării discursului (Discourse Representation Theory – DRT) prin intermediul unei funcții de ancorare ce restrânge valorile care pot fi atribuite prin contextele de verificare referentului unui discurs specific. Va fi discutată mai ales conexiunea dintre raza de acțiune și specificitate și se va demonstra că cele două nu sunt legate în mod necesar. În mod tradițional, specificitatea a fost percepută ca un caz de rază de acțiune extremă în sensul în care cea mai mare rază de acțiune în interpretarea unui anumit indefinit pare să impună o restricție adițională de unicitate asupra razei de acțiune. Totuși, datele oferite de limba română cu privire la indefinitul dublat clitic și marcat diferențiat susțin puternic premisa că specificitatea trebuie separată de raza de acțiune, având în vedere că un indefinit specific nu are în mod necesar o rază de acțiune mare.
Dr. Alina Țigău este conferențiar universitar la Departamentul de Limbă Engleză al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. Principala sa arie de cercetare este sintaxa și semantica construcțiilor verbale românești în comparație cu construcții similare din limbile romanice și germanice. Dr. Țigău și-a susținut doctoratul în 2010 la Universitatea din București, iar tema tezei sale de doctorat a fost sintaxa și semantica complementului direct în limbile romanice și germanice. Cercetarea sa ulterioară, în cadrul unei burse postdoctorale la Universitatea din Geneva, s-a concentrat cu precădere asupra marcării diferențiate a complementului și a dublării clitice. Începând cu anul 2016, dr. Țigău este bursier Humboldt la Universitatea din Köln, unde studiază construcțiile ditranzitive în limbile romanice.
Seminarele „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetare al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi accesate aici.
Mai multe informații despre seminarele „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” pot fi accesate aici.