Marți, 5 iunie 2018, Secția de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București (IRH-ICUB) organizează o nouă prelegere în cadrul seminarului „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară”. Prelegerea va avea loc la sediul IRH-ICUB (str. Dimitrie Brândză, nr. 1), în Sala de Conferințe, începând cu ora 17:00.
Tema prelegerii susținute de Ștefan Turcu, doctorand al Facultății de Științe Politice a Universității din București, este „Conștienta și arta de a scrie”. Ștefan Turcu se va referi la un fenomen bine cunoscut, dar mai puțin studiat în cadrul unor cercetări de știință politică actuală: memoriile și jurnalele scrise și publicate de diferiți intelectuali români înainte de 1989. El va arăta cum aceste scrieri ale unor figuri publice, atât pro, cât și contra regimului comunist, au format sentimentul de conștiență socială și politică în Romania acelei perioade, precum și care au fost mecanismele folosite de cei ce scriau sub cenzură și sub amenințarea „Securității”.
Ștefan Turcu este doctorand al Facultății de Științe Politice a Universității din București. Lucrează la o teză cu tema renașterii societății civile în România de după 1989 și a fost titularul următoarelor seminare de la Facultatea de Știinte Politice: Mitologii Politice, Politica Externă a României și Introducere în Știința Politică. Din 2008, Ștefan Turcu lucrează și ca jurnalist – mai întâi la ProTV și apoi, din 2011, la canalul de știri Digi24. Acolo este editorul a 10 emisiuni TV. A lucrat și ca reporter special pentru diferite campanii istorice, scrie petru cel mai important festival de documentare din România, pentru docuart.ro, dar contribuie și la republica.ro.
Seminarele „Conștiență și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” sunt organizate de dr. Diana Stanciu, membru asociat al Secției de Științe Umaniste a Institutului de Cercetări al Universității din București. Mai multe informații despre activitatea de cercetare a Dianei Stanciu pot fi accesate aici.
Mai multe informații despre seminarele „Conștientă și cunoaștere – o abordare interdisciplinară” pot fi accesate aici.