Marți, 1 octombrie 2024, Universitatea din București a dat startul înscrierilor pentru cea de-a VIII-a ediție a Premiilor Senatului UB. Premiile se vor acorda celor mai merituoși membri ai comunității academice pentru contribuțiile lor excepționale în anul universitar precedent la îndeplinirea misiunii Universității din București.
Înscrierile pentru Premiile Senatului UB pentru anul universitar 2023-2024 pot fi făcute în perioada 1 – 31 octombrie 2024, prin completarea formularului Google Forms corespunzător fiecărei categorii de premii. Premiile se acordă în următoarele domenii de studii: Științe Umaniste, Științe Sociale, Științele Vieții și Pământului, Științe Exacte și Inginerie. Pentru fiecare dintre aceste domenii, pot fi făcute propuneri la următoarele categorii de premii:
Profesorul anului
Nominalizările pot fi făcute de asociațiile studențești sau de grupuri de studenți, pe baza unei scrisori de argumentare a propunerii, însoțită obligatoriu de rezultatele evaluării profesorului de către studenți în anul universitar anterior (confirmate printr-un document semnat de către decan/directorul de departament), precum și alte materiale care să sprijine propunerea (suportul de curs, materiale didactice, fotografii, filme etc.) Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Cel/cea mai inovator/inovatoare curs/metodă de predare/material didactic
Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor, și constau într-o scrisoare de argumentare a propunerii și materialele de curs în format electronic. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Cel mai inovator program universitar/postuniversitar (se acordă inițiatorului/ coordonatorului)
Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor, pe baza unei scrisori de argumentare a propunerii care să includă prezentarea programului şi a elementelor sale inovative. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Cel mai prestigios articol/cea mai prestigioasă publicație (carte)”
Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților, pe baza articolului/cărții/ apărute în perioada anului universitar anterior (1.10.2023-30.09.2024) sau a unui link funcțional către acestea. Propunerile pentru aceste categorii pot fi transmise completând formularele care se regăsesc accesând acest link pentru articole și acest link pentru cărți.
Autorul/Proiectul/echipa de cercetare cu cea mai mare contribuție științifică cu impact în societate
Se acordă pentru inovații, invenții, legi, politici publice sau alte contribuții similare care au avut un impact pozitiv asupra unor grupuri sau comunități sau asupra societății în ansamblu. Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor, pe baza unei scrisori de argumentare și a dovezilor privind impactul pozitiv. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Cea mai bună teză de doctorat
Se acordă autorului și coordonatorului. Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/şcolilor doctorale, pe baza: dovezii Ordinului Ministrului de confirmare a titlului de doctor, tezei de doctorat și, opţional, a copiilor referatelor din partea membrilor comisiei. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Cea mai bună disertaţie de masterat
Se acordă autorului și coordonatorului. Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor, pe baza disertației de master și, opţional, a evaluării scrise a lucrării de către profesorul coordonator. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Cea mai bună teză de licență
Se acordă autorului și coordonatorului. Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor, pe baza lucrării de licență și, opţional, a evaluării scrise a lucrării de către profesorul coordonator. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Profesorul emerit al anului
Premiul se acordă pentru întreaga activitate. Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor, pe baza memoriului de activitate și a listei de publicații. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Profesorul asociat al anului
Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor, pe baza memoriului de activitate, a listei de publicații și, opțional, a unei scrisori de susținere. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Alumnus-ul anului
Premiul se acordă pentru cele mai mari realizări după absolvire. Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților, pe baza unui memoriu de activitate din care să rezulte realizările de după absolvire. Nu se încadrează în această categorie persoanele care sunt în continuare studenți masteranzi, doctoranzi sau angajați ai Universității din București. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Angajatorul anului” (cu cel mai mare număr de angajați din rândul absolvenţilor UB)
Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor/coordonatorilor programelor de master, pe baza listei angajaţilor absolvenţi ai UB şi poziţiile lor în cadrul organizaţiei. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Cea mai bună revistă (pentru reviste editate de colective din UB)
Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor, pe baza descrierii revistei și a prezentării ultimelor numere din aceasta. Menționarea explicită în revistă a apartenenței editorilor la UB este o condiție obligatorie. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
Cea mai bună inițiativă civică
Nominalizările pot fi făcute prin autopropuneri sau propuneri din partea facultăților/ departamentelor/asociațiilor studențești, pe baza descrierii cât mai detaliate a inițiativei. Propunerile pentru această categorie pot fi transmise completând formularul disponibil aici.
***
Dintre câștigătorii domeniilor vor fi desemnați câștigătorii Marilor Premii ale Senatului UB: „Profesorul anului”; „Programul universitar/postuniversitar al anului”; „Autorul anului”; „Proiectul de cercetare al anului”; „Teza de licență a anului”; „Disertația anului”; „Teza de doctorat a anului”; „Alumnus-ul anului”; „Angajatorul anului”.
Înscrierile pentru Premiile Senatului UB pentru anul universitar 2023-2024 pot fi făcute în perioada 1 octombrie – 31 octombrie, prin completarea formularului Google Forms corespunzător fiecărei categorii de premii. Atenție! Completarea formularelor și încărcarea documentelor justificative se poate face doar dacă dispuneți de un cont Google!
Cuantumul total al premiilor pentru anul 2024 propus de Senatul Universității din București va fi de 505.460 de lei. Valoarea premiilor pe domenii este de 1/3 din valoarea Marilor Premii. Beneficiul patrimonial aferent unui Mare Premiu nu poate fi cumulat cu cel aferent unui premiu pe secţiune.
Beneficiile patrimoniale aferente Premiilor sunt decise de Senatul Universităţii și pot consta în: sume de bani, pentru cadrele didactice titulare/în cumul; participare la conferinţe sau achiziţii de bunuri şi servicii necesare exercitării profesiei – pentru angajaţii Universităţii; burse de excelenţă – pentru studenţi.
Premiile (inclusiv Marile Premii) pentru Alumnus-ul anului și pentru Angajatorul anului sunt onorifice și nu au o componentă patrimonială.
Regulamentul complet privind acordarea Premiilor anuale ale Senatului Universității din București poate fi consultat aici, iar calendarul celei de-a VIII-a ediții este disponibil aici.