Prezentare despre modă în România anilor ’50-’60 la Secțiunea de Științe Sociale a ICUB

Prezentare despre modă în România anilor ’50-’60 la Secțiunea de Științe Sociale a ICUB

29 octombrie, 2018 in Actualitate, Evenimente, Știri

Joi, 1 noiembrie 2018, Secțiunea de Științe Sociale a Institutului de Cercetare al Universității din București vă invită la prezentarea „Moda în România anilor ’50-’60, prin lentile oficiale: dezvoltarea unui comerț civilizat și educarea bunului gust”, susținută de Alina Popescu, bursieră ICUB. Evenimentul va avea loc începând cu ora 16.00 în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Sediul Schitu Măgureanu, nr. 9)
„‘Moda comunistă’ ocupă în vocabularul uzual și în memoria colectivă și afectivă a românilor unul dintre acele ‚locuri comune’ (Svetlana Boym, 1994), nechestionate, dar familiare multora. Totuși, o astfel de sintagmă interpelează prin insolitul ei, căci în timp ce moda inspiră ceva schimbător și gustul pentru singular, comunismul evocă o aspirație către durabil și uniform. Prin urmare, merită să ne întrebăm despre ce vorbim atunci când vorbim despre moda comunistă sau moda sovietică, despre românizarea sau occidentalizarea modei. Dată fiind lipsa de cercetări cu privire la fenomenul modei în România anilor 1950-1980, în această prezentare ne propunem să schițăm un răspuns la întrebarea de mai sus printr-o imersiune exploratorie, pe baza unor documente de arhivă, în deceniile de început ale regimului comunist român, când a fost reorganizat întregul sistem comercial și de producție al vestimentației, pe baza unei noi filosofii politice. Două dintre ambițiile acestui sistem au fost dezvoltarea unui ‘comerț civilizat’ și educarea ‘bunului gust’ al cetățenilor. Plecând de aici, vom trece în revistă mai multe înțelesuri ale modei așa cum apar la diferiți actori ai acestui nou sistem și despre care putem spune, ca o concluzie provizorie, că nu par să conveargă către un concept unificat de modă comunistă (românească)”, se arată în descrierea prezentării.
Alina Popescu a studiat Sociologia la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, la Université de Nantes și la Université Paris X – Nanterre. În 2015 a obținut titlul de doctor în Științe Politice cu o teza despre cenzura în cinematografia română în perioada comunistă, la Université Paris Ouest – Nanterre la Défense. În prezent, beneficiază de o bursă ICUB pentru un nou proiect de cercetare, despre moda în România în perioada anilor 1950-1960. Interesele sale de cercetare sunt istoria culturală, cultura vizuală și materială a comunismului și socio-istoria emoțiilor.
Mai multe informații despre eveniment pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.