Miercuri, 25 mai 2022, Secțiunea de Științe Sociale din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București organizează conferința cu titlul „Piețe imperfecte: teorie și implicații la nivel aplicat dintr-o perspectivă neoclasică alternativă”, susținută de dr. Rosolino Candela, bursier ICUB.
Conferința va avea loc începând cu ora 17:00 în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Str. Schitu Măgureanu, sector 5, nr. 9). Seminarul este deschis atât membrilor comunității academice a UB, cât și publicului larg.
Absolvent al unui masterat în Economie la Universitatea Fordham și al unui doctorat în același domeniu la Universitatea „George Mason”, în prezent dr. Rosolino Candela este cadru didactic și director de programe academice și studențești în Programul F.A. Hayek de la Universitatea „George Mason” din Statele Unite ale Americii.
De asemenea, profesorul Candelas a fost lector de economie la universitățile Brown și Francisco Marroquín din SUA, respectiv Guatemala.
Mai multe detalii despre profilul academic al conferențiarului poate fi accesat aici.
Evenimentul va explora o zonă interdisciplinară, situată la granița dintre economia politică, politici publice și teoria guvernării.
Prelegerea – urmată de un dialog – elaborează ideea că o perspectivă centrată pe procesul de piață completează o lacună în teoria economică tradițională și dominantă.
Mai multe detalii despre tema prelegerii
Din punctul de vedere alternativ avansat de autor, problema politicii publice nu este dacă un deus ex machina al intervenției guvernamentale trebuie sau nu să salveze piețele imperfecte de la eșec, eșec evaluat în comparație cu un standard perfect. Mai degrabă, întrebarea devine dacă nu cumva multe politici publice nu fac decât să creeze condițiile ca procesul de piață sa eșueze, în special prin subminarea mecanismelor prin care piețele tind către echilibru. Implicațiile la nivel aplicat ale acestor perspective sunt explorate, și un accent special este pus pe discuții aplicate privind politici economice relevante pentru circumstanțele actuale.