Prezentare cu tema „Integrare europeană, secularism și apărarea prin mecanisme juridice a religiei în România” la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București

Prezentare cu tema „Integrare europeană, secularism și apărarea prin mecanisme juridice a religiei în România” la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București

19 noiembrie, 2018 in Evenimente, Știri

Joi, 22 noiembrie 2018, Secțiunea de Științe Sociale din cadrul Institutului de Cercetare al Universității din București organizează prezentarea „Integrare europeană, secularism și apărarea prin mecanisme juridice a religiei în România”, susținut de Mihai Popa (Bursier ICUB). Evenimentul va avea loc în Sala de Consiliu a FSAS (Bd. Schitu Măgureanu, nr. 9).
Prezentarea va trata dezvoltarea graduală, în România, a interesului pentru utilizarea argumentelor și mecanismelor juridice, pentru a apăra poziția religiei în societate. După măsurători sociologice standard, religia ocupă un loc important în această țară majoritar creștin-ortodoxă. Însă, procesul de aderare la Uniunea Europeană, prin normele adoptate și instituțiile create de statul român în cadrul său, a deschis căi prin care religia să poată fi exclusă din spațiul public și din politicile publice. Litigiile și dezbaterile legate de prezența icoanelor ortodoxe în școli, precum și cele privind înscrierea elevilor la orele de religie ilustrează această situație. Apărarea prin mecanisme juridice a religiei (fie că este vorba despre cazul particular al simbolurilor religioase ale majorității ortodoxe, fie mai general despre valorile creștine) apare ca o contrareacție la practicile de mobilizare ale activiștilor seculariști. Pe baza datelor obținute prin intermediul interviurilor și din documente disponibile public, Mihai Popa va prezenta o istorie a utilizării procedurilor și argumentelor juridice de către activiștii care apără locul religiei în societate. În lumina acestei istorii, se va discuta și recenta inițiativă de a defini „căsătoria” în Constituția României ca „uniunea dintre un bărbat și o femeie”, arătându-se faptul că atât procese ancorate în contextul național cât și dinamici transnaționale au contribuit la dezvoltarea apărării cu mijloace juridice a religiei în România, în fața avansării secularismului european.
Mihai Popa a studiat sociologie și antropologie socială la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. În anul 2016 a obținut titlul de doctor în antropologie socială la Universitatea „Martin Luther” Halle-Wittenberg (Halle/Saale, Germania). În prezent, este deținătorul unei burse pentru tineri cercetători în cadrul Secțiunii de Științe Sociale a Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB). Mihai Popa este, de asemenea, cercetător asociat la Institutul „Max Planck” pentru Antropologie Socială de la Halle/Saale, în cadrul căruia și-a desfășurat cercetarea doctorală, și la Institutul Elen pentru Politică Europeană și Politică Externă (ELIAMEP), Atena. În ultimii ani, preocupările sale de studiu s-au concentrat asupra definirii locului religiei, în societatea românească, de către actorii sociali în relație cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și în relație cu normele și cadrul instituțional al Uniunii Europene.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.