Prezentarea „Cui îi este frică de un stat global?”, susținută de Tamara Cărăuș la ICUB

Prezentarea „Cui îi este frică de un stat global?”, susținută de Tamara Cărăuș la ICUB

12 noiembrie, 2018 in Evenimente, Știri

Joi, 15 noiembrie 2018, Tamara Cărăuș (ICUB Visiting Professor) va susține prezentarea „Cui îi este frică de un stat global?”, în cadrul Secțiunii de Științe Sociale a ICUB. Evenimentul va avea loc în Sala de Consiliu a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Bd. Schitu Măgureanu, nr. 9), începând cu ora 16:00.
Prezentarea va examina criticile aduse teoriilor cosmopolitismului, pe motiv că nu reușește să ofere o explicație plauzibilă a modului în care urmează să fie instituit un stat global. Pentru a respinge această critică, cercetarea aflată la baza acestei prezentări a examinat experimentările instituționale practicate de mișcările sociale globale în termeni de critică a instituțiilor existente și de practică a unor noi modalități de acțiune colectivă. Totuși, o pluralitate de experimente instituționale cu intenție cosmopolită nu este suficientă pentru o abordare coerentă a cosmopolitismului. Mișcările sociale globale nu își pot urmări în mod adecvat viziunile în absența unei legi cosmopolite și a unei instituții cosmopolite.
Astfel, activiștii migranți, în ciuda radicalismului afirmației „Nimeni nu este ilegal”, sfârșesc prin a cere legalizarea sau cetățenia într-un stat-națiune sau altul, iar unii dintre participanții la Forumul Social Mondial nu primesc vize pentru a participa la forumul organizat anual în diferite țări cu motto-ul „O altă lume este posibilă”.  Totuși, eșecul nu este al mișcărilor sociale, ci al teoreticienilor care sunt reticenți în a gândi dincolo de cadrul statului-națiune și de a extinde limitele imaginației politice. Ca urmare, pentru a rămâne loiali propriei argumentații și pentru a-și vedea principiile realizate, cei care avansează teorii în formarea cosmopolitismului, ar trebui să justifice și necesitatea unui stat global.
Prezentarea, care va examina reticența filosofiei politice de a ține cont de ideea unui stat global (reticență aparent legitimată de avertismentul kantian împotriva unui stat al lumii care s-ar putea constitui într-un Leviathan global), respinge o serie de critici aduse ideii de stat global și susține că refuzul de a lua în serios ideea de stat al lumii face ca filozofia politică să fie depășită de realitățile globale curente.
Mai multe informații despre prezentarea „Cui îi este frică de un stat global?” pot fi accesate aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.