Secțiunea Științe Sociale – ICUB găzduiește vizita doamnei Tamara Cărăus

Secțiunea Științe Sociale – ICUB găzduiește vizita doamnei Tamara Cărăus

11 octombrie, 2016 in Evenimente, Știri

Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) are onoarea de a găzdui vizita doamnei Tamara Cărăus, profesor invitat în cadrul Secțiunii Științe Sociale – ICUB. Vineri, 14 octombrie 2016, Tamara Cărăuș va susține prelegerea Migrant Cosmopolitanism: Migration and the Emergence of a Global Political Subject with a Cosmopolitan Stance. Evenimentul se va desfășura la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (Șoseaua Panduri, nr. 90), Sala 102, parter, începând cu ora 15:00.

Cosmopolitismul înseamnă să fii cetățean al lumii, fără granițe. Astfel, migrația, fără impedimente, pare a fi punctul de plecare natural pentru o perspectivă cosmopolită. Totuși, migrația generează atitudini anti-cosmopolite fiind văzută ca denaturare a valorilor și modului de viață al țărilor destinatare, ca amenințare la adresa securității şi democrației, etc.. De asemenea, fenomenul migrației ridică unele probleme cruciale pentru teoria politică liberală. În pofida principiului universalist al egalității persoanelor ce constituite baza normativă a teoriei politice liberale, abordările migrației în cadrul acestei teorii considera statul-națiune şi granițele sale un „dat” şi, de regulă, argumentează că statele au dreptul, mai mult sau mai puțin discret, de a controla granițele şi a respinge „străinii”. Spre deosebire de teoriile existente care reproduc perspectiva cetățeanului pentru care migrantul este o problemă care trebuie rezolvată/eliminată, această prezentare ia în considerare perspectiva migrantului prin analiza formelor de rezistență şi protest ale migraților, cum ar fi Sans Papiers, No One Is Illegal, No Borders, şi alte proteste recente. Analiza discursurilor produse de protestele migranților (declarații, manifeste, etc.), precum și analiza acestor forme de acțiune, permite să identificam în migrantul-protestator un subiect politic global cu o poziție cosmopolită. Cosmopolitismul conturat în protestele migraților este radical și contestator prin critica fundamentelor ordinii mondiale curente care ia statului-națiune și frontierele sale ca “dat” incontestabil, şi de asemenea este o practică cosmopolită “de jos” și o acțiune democratică împotriva statului şi a granițelor. Prezentarea va examina implicațiile acestor proteste pentru o restructurare cosmopolită a lumii şi modului de a gândi o teorie politică a migrației.

Mai multe informaţii despre eveniment aici.

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.