La inițiativa Universității din București, în perioada 7-11 septembrie 2020, a avut loc evenimentul intitulat „Virtual School on Virtual Mobility”, organizat de UB împreună cu partenerii săi din cadrul consorțiului CIVIS.
Evenimentul, deschis de prof. Marian Preda, rectorul Universității din București, și de conf. Sorin Costreie, prorector al UB pentru Rețele Universitare și Relații Publice, în calitate de gazde, dar și de Marie Wittamer, în calitate de director executiv al CIVIS, face parte dintr-o serie de întâlniri și discuții care au ca scop să contribuie la elaborarea unui cadru pentru organizarea și desfășurarea mobilităților virtuale în cadrul CIVIS.
Evenimentul, care a reunit experți cu preocupări diverse din spațiul trans-universitar CIVIS, și-a propus să dezbată asupra modalităților de implementare a programelor de mobilitate virtuală, pornind de la propuneri de modele normative pentru astfel de programe, dar și de la rezultatele inițiativelor individuale ale universităților CIVIS și a altor universități sau parteneriate din spațiul european.
Invitat să susțină prelegerea inaugurală a fost prof. Claudio Dondi, expert în Educație și Formare care, pornind de la primele programe pilot de mobilitate virtuală, coordonate de Umberto Eco începând cu 1995 la Universitatea din Bologna, a discutat importanța mobilităților virtuale atât pentru procesul de internaționalizare, cât și pentru asigurarea calității și dezvoltarea de strategii eficace de incluziune în cadrul instituțiilor de învățământ superior.
Evenimentul a propus patru sesiuni de lucru tematice, fiecare dintre acestea fiind dedicate unei componente fundamentale a programelor de mobilitate virtuală: construcția programelor de studiu europene, propunerea de activități tematice în acord cu strategia generală de cercetare și inovare, examinarea critică a rolului pe care tehnologiile-suport, respectiv natura mediului de învățare, îl au în modelarea activității de predare, adaptarea designului de curs la obiectivele pedagogice ale unui program sau forme de studiu. Alte două sesiuni de lucru au propus spre discuție teme transversale: rolul pedagogiilor inovative în educație și multilingvismul. Aceste teme ocupă un rol central în arhitectura CIVIS, ele făcând parte din activitățile coordonate de către Universitatea din București dedicate excelenței în predare. Experții au adus în discuție propuneri de pilotare a inovațiilor curriculare și de arhitectură a programelor de studiu, propuneri de promovare a schimbului intercultural și multilingvist în educația online, modalități de creștere a atractivității mobilităților virtuale. Totodată, discuțiile au încurajat reflecția critică asupra noilor roluri ale profesorilor și formatorilor într-o lume în care noile tehnologii oferă oportunități de personalizare a traseelor de învățare și sprijină inovarea pedagogică.
Școala virtuală a oferit o platformă pentru colectarea experiențelor directe și a exemplelor de practici academice și pedagogice inovative din cele 8 universități partenere CIVIS, dar și pentru coordonarea inițiativelor menite să consacre CIVIS ca model de universitate europeană a viitorului.
Evenimentul „Virtual School on Virtual Mobility” a pornit de la premisa că, în contextul actual provocat de pandemie, care a obligat comunitățile academice să se adapteze și să mute cea mai mare parte a activităților în mediul online, aspectele legate de mobilități virtuale devin un punct central de dezbatere pentru instituțiile de învățământ superior. În acest context, comunitatea academică internațională este nevoită să acorde un spațiu mai amplu de dezbatere modalităților de a deplasa accentul de pe mobilitatea fizică pe mobilitatea virtuală, sau, mai bine spus, de a îmbina cele două tipuri de mobilitate într-o formulă optimă schimburilor cu caracter intercultural, puternic ancorată în inovație pedagogică, incluzivă.
Atelierele din cadrul școlii virtuale s-au adresat cadrelor didactice universitare și cercetătorilor, dar și tuturor studenților din cadrul CIVIS cu un interes în tematicile abordate. Totodată, sesiunile de deschidere, precum și cea de închidere, dedicată concluziilor, au fost deschise tuturor categoriilor de public.
Programul integral al evenimentului poate fi accesat aici, iar descrierea completă a workshop-urilor este disponibilă aici.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este o inițiativă ambițioasă menită să creeze o alianță europeană puternică ce reunește opt dintre cele mai importante universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University și Eberhard Karls Universität Tübingen. CIVIS reunește o comunitate cu peste 384.000 studenți și 55.000 de angajați, dintre care 30.000 sunt cadre didactice și cercetători.