Luni, 9 septembrie 2019, Facultatea de Istorie a Universității din București a inaugurat prima ediție a Școlii de Vară de Istorie Orientală cu tema Otomanii și Balcanii: de la primele cuceriri la Marele Război (secolele XIV-XX). Aceasta este inițiată și coordonată de membri ai Cercului de Istorie Orientală (CIO) și a invitat la București studenți, masteranzi și doctoranzi din centrele universitare din România interesați de studierea spațiului istoric și a civilizației orientale.
La ediția inaugurală, desfășurată în perioada 9-13 septembrie 2019 la sediul Centrului de Studii Turce al Facultății de Istorie, participă 12 studenți din trei centre universitare (București, Iași și Timișoara) care, de-a lungul întregii săptămâni vor prezenta și dezbate lucrări axate pe trei mari tematici: Forme ale autorității otomane în spațiul românesc; Stăpânirea otomană și forme de rezistență în Balcani; Otomanii și Balcanii în “lungul secol al XIX-lea”. În plus, sunt organizate vizite la instituții de profil, un curs introductiv de limba turcă și o proiecție de film istoric. La finalul aceste săptămâni intense studenții sunt provocați să își exprime opiniile la o masă rotundă cu tema Impactul prezenței otomane în zona Balcanilor și a Dunării de Jos.
În deschidere, conf. univ. dr. Florentina Nițu, decanul Facultății de Istorie, le-a adresat studenților un cuvânt de bun venit în care a subliniat importanța colaborării între centrele universitare și menținerea exercițiului de dezbatere între studenții la istorie.
Studenții participanți sunt îndrumați în dezbatere de către specialiști de la Facultatea de Istorie și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”: lect. univ. dr. Radu Nedici, conf. univ. dr. Rafael Chelaru, dr. Michal Wasiucionek, conf. univ. dr. Silvana Rachieru (director ad. int. al Centrului de Studii Turce și coordonator științific al CIO). Prof. univ. dr. Viorel Panaite (FIUB) a susținut prelegerea inaugurală cu tema Țările Române și dreptul otoman al războiului și păcii.
Misiunea pe termen lung a Școlii de Vară de Istorie Orientală este aprofundarea cunoștințelor despre istoria Asiei, Africii de Nord și a teritoriilor europene ale civilizațiilor orientale. De asemenea, se au în vedere crearea și consolidarea relațiilor dintre studenții participanți și profesorii invitați ce vor avea ca rezultat atât împărtășirea cunoștințelor academice cât și dezvoltarea abilităților de comunicare și managementul emoțiilor.
Evenimentul beneficiază de suportul financiar al Universității din București, prin programul de susținere a proiectelor organizațiilor non-guvernamentale studențești și grupurilor de studenți care își desfășoară activitatea în interesul studenților din cadrul UB și de sprijinul Institutului Cultural Turc „Yunus Emre” București.
Programul complet al evenimentului poate fi accesat aici.