Vineri, 7 martie 2025, prof. univ. dr. habil. Carmen Mușat, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București, a fost distinsă cu Ordinul onorific „Steaua Italiei” în grad de Cavaler (Ordine della „Stella ďItalia” nel grado di Cavaliere) al Republicii Italiene.
Ordinul „Steaua Italiei” al statului italian i-a fost acordat profesoarei Carmen Mușat în semn de recunoaștere pentru contribuția remarcabilă adusă la dezvoltarea și promovarea culturii italiene în mediul academic și în societate.
Ceremonia de decernare a distincției a avut loc la sediul Ambasadei Republicii Italiene în România, în prezența Excelenței Sale, Domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasadorul Republicii Italiene în România.
„Avem onoarea și plăcerea de a vă anunța că draga noastră colegă, doamna prof. univ. dr. Carmen Mușat, a primit, la sediul ambasadei Italiei din București, Ordinul «Steaua Italiei» în grad de Cavaler (Ordine della «Stella ďItalia» nel grado di Cavaliere), aceasta fiind una dintre cele mai prestigioase distincții italiene, acordate spre a recompensa personalitățile care s-au distins prin apropierea lor de Republica Italiană, pentru atașamentul și implicarea demonstrate în slujba celor mai înalte valori sociale de conviețuire și solidaritate, contribuind la promovarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre țara lor și Republica Italiană. Distincția se acordă, în general, unui număr redus de diplomați acreditați în Italia și în mod excepțional unor personalități civile străine, de către Președintele Republicii, la propunerea Ministrului de Externe al Italiei”, a transmis colectivul profesoral al Facultății de Litere a UB pe pagina de Facebook.
Prof. univ. dr. habil. Carmen Mușat este director al Școlii Doctorale a Facultății de Litere a Universității din Bucureşti, unde predă, din anul 1991, cursuri de Teoria literaturii, Naratologie, Memorie culturală. În anul 2000, a fondat, împreună cu prof. univ. dr. emerit Ion Bogdan Lefter, reputat critic literar, revista Observator cultural, pe care o conduce de atunci.
Este autoarea volumelor Romanul românesc interbelic (anii 1998; 2006, Editura Humanitas), Perspective asupra romanului românesc postmodern şi alte ficţiuni teoretice (Editura Paralela 45, anul 1998), Strategiile subversiunii: Descriere şi naraţiune în proza postmodernistă (Editura Paralela 45, anul 2002; Editura Cartea Românească, anul 2008), Canonul şi tarotul (Editura Curtea Veche, anul 2006), Dincolo de literatură cu Lucian Raicu (Editura Hasefer, anul 2010), Frumoasa necunoscută. Literatura și paradoxurile teoriei (Editura Polirom, anul 2017). A publicat mai multe studii în volumele: Romanian Literature as World Literature și Theory in the ”Post” Era: A Vocabulary for the 21st-Century Conceptual Commons la grupul editorial Bloomsbury Academic.
Carmen Mușat a publicat, începând din anul 1987, numeroase articole în reviste din țară și, după anul 2000, din străinătate; este invitată constant la evenimente culturale (dezbateri, mese rotunde, lansări de carte, conferințe, festivaluri etc.), emisiuni radio și tv.
Printre traducerile lui Carmen Mușat, enumerăm Richard Kearney, Despre povești, Editura Tracus Arte, anul 2020; Valentine Cunningham, Lectura după teorie, Editura Tracus Arte, 2022.
Împreună cu Oana Crăciun editează, din anul 2014, la editurile Polirom și Cartea Românească, seria de autor „Gheorghe Crăciun” (din care au apărut până acum zece volume). De asemenea, laureata este coordonatoare, alături de Caius Dobrescu, al volumului Mircea Martin: Identificarea continuă (Editura Muzeul Literaturii Române, anul 2020).
Din anul 2021, coordonează colecția „Cultura ideilor”, în cadrul Editurii „Tracus Arte”.
Profilul academic al prof. univ. dr. habil. Carmen Mușat poate fi accesat aici.
Ordinul „Steaua Italiei” (Ordine della “Stella ďItalia” nel grado di Cavaliere) este una dintre cele mai înalte distincţii italiene, acordată pentru a recompensa personalităţile care s-au distins prin promovarea relațiilor de prietenie și colaborare cu statul italian, a valorilor italiene, în special prin promovarea limbii italiene și a prestigiului național în străinătate. Ordinul este oferit de președintele Republicii Italia, la propunerea ministrului de Externe. Ordinul are trei grade ierarhice: Cavaler, Ofițer și Comandor.