Marți, 14 ianuarie 2020, prof. univ. dr. Mircea Dumitru va susține conferința cu titlul “Possible minds”. Promises and limits of Artificial Intelligence, organizată de Universitatea din București, prin Școala Interdisciplinară de Studii Doctorale. Evenimentul va avea loc începând cu ora 18.00, în Amfiteatrul „Ion Mihăilescu” din cadrul Clădirii noului Rectorat al UB (Șoseaua Panduri, nr. 90).
Prelegerea va prezenta câteva abordări filosofice actuale ale programului Inteligenței Artificiale (AI) și va insista asupra promisiunilor teoretice și asupra limitelor conceptuale și metodologice ale acestuia. Prelegerea este structurată pe următoarele teme: principalele concepții filosofice și răspunsurile la problema minte-corp din Filosofia Minții, probleme filosofice ale programului Inteligenței Artificiale, teoremelor de Incompletitudine ale lui Kurt Gödel, argumentele lui Saul Kripke împotriva funcționalismului și ale fizicalismului, argumente împotriva AI pe baza conștiinței fenomenale (Qualia).
Mircea Dumitru este profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București. Membru al Academiei Europaea din 2019, Mircea Dumitru a ocupat, în perioada 2011 – 2019, funcția de Rector al Universității din București și de ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în 2016. Președinte al Institutului Internațional de Filosofie, prof. univ. dr. Mircea Dumitru este, în prezent, și membru corespondent al Academiei Române. Domeniile sale de cercetare sunt logica filosofică, filosofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții și a conștiinței. Prof. univ. dr. Mircea Dumitru a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998, iar două luni mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din București. A fost profesor invitat la Universitatea Lyon 3 „Jean Moulin”, New York University, Universitatea din Helsinki și City University of New York. Începând din 2018, Mircea Dumitru predă și la Universitatea Normală din Beijing, China.
Conferința “Possible minds”. Promises and limits of Artificial Intelligence este organizată în cadrul grupurilor de cercetare “Mind, Language and Cognition” și “Complex Systems Disentanglement through Data Analysis”. De altfel, tot astăzi, 14 ianuarie 2020, în contextul sărbătoririi primei ediții a Zilei Internaționale a Logicii, Audrey Azoulay, Directorul General al UNESCO, a transmis un mesaj în care trece în revistă impactul și importanța acesteia în diferite domenii de activitate. Mesajul complet al Directorului General al UNESCO poate fi accesat aici.