Profesorii Universității din București dezbat pe tema Modernizării României

Profesorii Universității din București dezbat pe tema Modernizării României

24 octombrie 2017 în Cercetare, Știri

O întrebare care preocupă atât specialiștii în științe sociale din mediul academic, cât și cetățenii României este: De ce, la începutul secolului 21, dezvoltarea economică, socială și politică a României este la nivelul său actual: mai performant decât multe alte state contemporane, însă cu un decalaj semnificativ față de aproape toate celelalte state membre ale Uniunii Europene?
Mai multe lucrări au explorat variații ale acestei întrebări în ultimii câțiva ani, concentrându-se pe aspecte ce țin de istorie economică, cum este cazul lui Bogdan Murgescu, în volumul „România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)”, sau a lui Cornel Ban, în volumul „Dependență și Dezvoltare”, pe aspecte ce țin de istorie, cum este cazul lui Lucian Boia în „De ce este România altfel?” sau având o natură multidisciplinară, cum este cazul colecției de eseuri coordonate de Vintilă Mihăilescu în volumul „De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc”.
În acest context, luni, 30 octombrie 2017, Secția de Științe Sociale a Institutului de Cercetare al Universității din București (ICUB) organizează o dezbatere cu tema modernizării României. Participanții sunt așteptați începând cu ora 17:00, în Sala 102 a Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București (Str. Panduri, nr. 90).
Dezbaterea va fi moderată de prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rector al Universității din București.
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul prof. univ. dr. Marian Zulean, Coordonator al Secțiunii de Științe Sociale (ICUB), prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu, Profesor Emerit al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București și prof. univ. dr. Adrian Miroiu, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA.
La eveniment vor participa și prof. univ. dr. Mihai Păunescu, de la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, conf. univ. dr. Marian-Gabriel Hâncean, editor-șef al International Review of Social Research (Walter DeGruyter, Berlin) și coordonatorul grupului ICUB de cercetare a grafurilor şi reţelelor sociale GraphNets, conf. univ. dr. Mihai Ungureanu, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, și dr. Alexandru Volacu, bursier în cadrul ICUB.
Discuția pornește de la examinarea argumentelor principale din două volume recent apărute, „Modernitatea Românească”, co-autorat de Lazăr Vlăsceanu și Marian-Gabriel Hâncean (Paralela 45, Pitești, 2014) și „Fuga de competiție. O perspectivă instituțională asupra societății românești”, scris de Adrian Miroiu (Polirom, Iași, 2016).
Cele două cărți oferă o contribuție fundamentală dezbaterii, explorând întrebarea mai sus menționată prin utilizarea unor teorii, instrumente și metode specifice cercetării sociologice și politologice moderne. Autorii împărtășesc multe dintre concluzii, găsind cadrele explicative tradiționale, precum ipoteza istorică, ipoteza geografică sau ipoteza culturală, ca fiind neconvingătoare, și favorizând în cele din urmă fie o explicație bazată pe neoinstituționalismul de tip alegere rațională (A. Miroiu), fie o explicație bazată pe „ipoteza dependențelor”, care dă seama de diferențele dintre ordinea instituțională formală și ordinea practicilor sociale efective (L. Vlăsceanu și M.-G. Hâncean).

Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.