Unul dintre cei mai importanți specialiști în domeniul Științelor Politice, profesorul Daniel Chirot, primește joi, 10 octombrie 2019, distincția de Doctor Honoris Causa din partea Universității din București pentru întreaga sa activitate didactică și științifică. El este cadru didactic la Școala de Studii Internaționale „Henry M. Jackson” din cadrul Universității din Washington.
În lunga sa carieră academică, profesorul Chirot a publicat un număr impresionant de lucrări care au contribuit în mod hotărâtor la dezvoltarea unor teme importante din diverse domenii ale cunoașterii, precum: sociologia istorică – cu accent pe studiul schimbărilor sociale, economice și politice, conflictul etnic și religios, violența politică, tiraniile moderne sau revoluțiile și consecințele acestora.
Profesorul Daniel Chirot a contribuit la diseminarea cunoștințelor de specialitate despre România. Studiile și articolele sale pe teme românești, sau care plasează evoluții din spațiul românesc în context sud-est sau central european, au contribuit și contribuie în mod semnificativ la creșterea interesului specialiștilor din întreaga lume pentru teme românești. Având în vedere prestigiul internațional și circulația largă a operei profesorului Chirot, putem afirma că scrierile sale pe teme românești au contribuit în mod semnificativ la creșterea vizibilității României ca obiect de studiu în SUA și la nivel internațional. Cartea sa, Social Change in a Peripheral Society: The Creation of a Balkan Colony (New York: Academic Press, 1976), tradusă în limba română de Editura Corint în 2002, este un exemplu grăitor pentru cadrul teoretic și metodologic inovativ aplicat pentru cercetarea schimbării sociale și culturale în spațiul românesc. Totodată, profesorul Chirot a asumat un rol esențial în difuzarea operei sociologice românești la nivel internațional. El a realizat, în colaborare cu Holley Coulter Chirot, traducerea în limba engleză a unei lucrări fundamentale a sociologului Henri H. Stahl, publicată sub titlul Traditional Romanian Village Communities: The Transition from the Communal to the Capitalist Mode of Production in the Danube Region (Cambridge: Cambridge University Press, 1980; ed. a II-a, 2008).
Astfel, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Daniel Chirot, Universitatea din București onorează o personalitate prestigioasă a comunității științifice internaționale, care a marcat în mod semnificativ domeniul științelor politice, și un vechi prieten al României.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 12:00, în sala ,,Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (B-dul. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46).