La începutul lunii iulie 2021, prof. univ. dr. emerit Gabriela Pană Dindelegan, cadru didactic al Facultății de Litere și cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, membru corespondent al Academiei Române, a fost primită oficial în cadrul Academiei Europaea, for științific internațional prestigios și organizație paneuropeană a cărei misiune asumată este de a susține educația și cercetarea la cel mai înalt nivel al excelenței, în domeniile cele mai relevante ale cunoașterii.
Fondată în 1988 la inițiativa Societății Regale, cu interese academice transdisciplinare, Academia Europaea, for dedicat științelor, umanioarelor și literelor, promovează de peste trei decenii dialogul între științe prin studiu și cercetare și, nu în ultimul rând, o implicare a membrilor săi în problemele care vizează comunitatea științifică europeană.
Mai multe informații despre Academia Europaea pot fi consultate aici.
Date despre noua membră a Academiei Europaea
Cu peste 50 de ani la Catedra de Limba Română, în trecut director al acestei catedre, șef al Departamentului de Gramatică din cadrul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din București în prezent, prof. univ. dr. emerit Gabriela Pană Dindelegan este unul dintre cei mai cunoscuți lingviști români la nivel național și european.
Cu o activitate publicistică prolifică, lingvista este autor principal şi revizor principal la „Gramatica academică a limbii române” (Editura Academiei Române, 2005/2008), cât și autor și coordonator al „Gramaticii de bază a limbii române” (Editura Univers Enciclopedic Gold, 2010/2016), precum și autor și co-editor al volumului „Studii de istorie a limbii române. Morfosintaxa limbii literare în secolele al XIX-lea şi al XX-lea” (Editura Academiei Române, 2015).
Totodată, a scris și a coordonat cinci cărți apărute în edituri de prestigiu din Marea Britanie: “The Grammar of Romanian (Oxford University Press, 2013), “Diachronic Variation in Romanian” (Cambridge Scholars Publishing, 2015), “The Syntax of Old Romanian” (Oxford University Press, 2016), “Romance Syntax Comparative and diachronic perspectives” (Cambridge Scholars Publishing, 2018) și este coautor al “The Oxford History of Romanian Morphology” (Oxford University Press, 2021).
Lista integrală de lucrări științifice ale autoarei poate fi consultată aici.
Pe lângă activitatea didactică și responsabilitățile de conducere în cadrul Facultății de Litere a UB, prof. univ. dr. emerit Gabriela Pană Dindelegan s-a remarcat în perioada iunie 2017-septembrie 2017 ca director interimar al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, precum și ca membru în Consiliul de coordonare al Institutului limbii române – ILR (2009-2010) și în Comisia (MEC) de acordare a titlurilor universitare (2004-2010). În perioada 1992-1993, a predat ca lector de limba română în Franța.
Este licențiată în filologie (1964), domeniu în care a obținut și titlul de doctor cu lucrarea de cercetare „Sintaxa transformațională a grupului verbal în limba română” (1970), coordonată de acad. Al. Rosetti. În anul 1974, odată cu publicarea tezei de doctorat, recompensată cu Premiul Academiei Române „Timotei Cipariu”, autoarea pune bazele gramaticii românești moderne de orientare generativă.
Cercetările sale vizează următoarele domenii: gramatica limbii române (morfologie, sintaxă, morfosintaxă); tipologie lingvistică şi gramatică contrastivă; dinamică lingvistică; teoria limbii şi metode de cercetare; sintaxa istorică; morfologia istorică și terminologia lingvistică.
Începând cu anul 2004, prof. univ. dr. emerit Gabriela Pană Dindelegan este membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 2009 este distinsă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.
În anul 2017, prof. univ. dr. emerit Gabriela Pană Dindelegan a câștigat, în cadrul primei ediții a Premiilor Senatului UB, distincția pentru „profesorul emerit al anului” din domeniul Științelor Umaniste. Interviul acordat de laureată poate fi consultat aici.
În același an, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a apărut în seria „Personalități ale Universității din București” volumul „Sintaxa ca mod de a fi. Omagiu Gabrielei Pană Dindelegan”, la care au contribuit zeci de lingviști prestigioși din țară și din străinătate, printre care și profesori ai UB.