În clasamentul pe echipele din România, echipele Universității din București au ocupat locurile 1, 4, 8 și 10
Sâmbătă, 9 decembrie 2022, Echipa „Sarata” a Universității din București a obținut rezultate remarcabile la faza regională, „Southeastern Europe Regional Contest” (SEERC) a celui mai prestigios concurs internațional de programare pentru studenți – ACM International Collegiate Programming Contest (ACM-ICPC).
Astfel, echipa de studenți a Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București, formată din Alexandra Udriștoiu, Bogdan Popa și Alexandru Chichirim, a obținut locul 4 și medalia de argint. La nivel național, echipa „Sarata” s-a clasat pe locul 1.
De asemenea, în competiție, o altă echipă participantă a UB, „SuteAlbastre”, alcătuită din studenții Anghelina, Buta și Enache, a obținut locul 14 și mențiune.
Din cauza situației de conflict din regiune, Ucraina fiind una dintre țările participante, ediția din anul 2022 a competiției regionale s-a desfășurat online. Astfel, clasamentele din cadrul concursului au fost făcute separat – restul țărilor participante și Ucraina.
Cu această realizare, prima echipă menționată a Universității din București a plasat România pe locul 5 (locul 4, plus un loc alocat echipei ucrainene) în clasamentul regional al concursului ACM-ICPC, format din statele din Sud-Estul Europei.
Astfel, rezultatul obținut de studenții Facultății de Matematică și Informatică a UB are șanse la calificarea României la faza mondială a concursului ACM-ICPC, care se va desfășura față în față anul viitor, în luna noiembrie, în Egipt.
Prin performanța obținută, echipa Universității din București a surclasat opt echipe ale altor trei universități din țară.
Astfel, de menționat că în clasamentul pe echipele din România, UB a avut locurile 1, 4, 8 și 10.
În „Top 6”, trei echipe din Serbia și una din Cipru
Rezultatele înregistrate în cadrul competiției de celelalte echipe românești sunt: Echipa „CodeBusters” (formată din studenții Dicu, Lincă, Seritan) de la Universitatea Politehnică din București (UPB) – locul 6 și medalie de bronz, Echipa „One” (Banu, Chiriac, Teodorescu) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – locul 7 și medalie de bronz, Echipa „Zalău00” (Pop, Râpeanu, Pop) de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – locul 9 și mențiune.
Următoarele clasate au fost echipele „Giocanul” (Gasan, Popescu, Popovici) și „CodeSpartans” (Băbălău, Dragocirescu, Boicat), ambele de la Universitatea Politehnică din București (UPB), care au obținut locul 10 și mențiune, respectiv locul 12 și mențiune. De asemenea, ultima echipă din țara noastră clasată în top a fost Echipa „JohnTheForester” (Rață, Neagu, Arhire) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a reușit să ia mențiune, ocupând locul 15 în cadrul concursului.
De menționat că în top 6 au fost trei echipe din Serbia și una din Cipru.
După UB, echipele „CodeBusters” a UPB și „One” a UAIC sunt următoarele echipe eligibile de a se califica – cu șanse mici –la finala ICPC.
În anul 2017, studenții Facultății de Matematică și Informatică a UB au laureați la faza regională a ACM International Collegiate Programming Contest (ACM-ICPC).
Tot la ediția SEERC a aceluiași an, Universitatea din București a obținut numeroase alte performanțe. Celelalte două echipe participante ale UB c au ocupat și ele un loc în clasament, fiind poziționate pe locurile 14 și 19. În anul 1999, la faza mondială a concursului, o echipă a UB a obținut locul 4, realizând, astfel, cea mai bună clasare a unei echipe din România la ACM-ICPC.
Concursul ACM International Collegiate Programming Contest, organizat sub egida Association for Computing Machinery (ACM) din Statele Unite, se desfășoară anual, începând cu anul 1977, în patru etape (la nivel de universitate, național, regional și mondial). Prima dată, universitățile din România au participat la acest în anul 1995.
Mai multe informații despre finala ACM International Collegiate Programming Contest (ACM-ICPC) pot fi consultate aici.