Universitatea din București îi felicită pe elevii și profesorii lor, membri ai lotului olimpic național care a obținut rezultate extraordinare la Olimpiada Internațională de Lingvistică și își manifestă aprecierea pentru tot efortul și sacrificiile pe care tinerii le-au făcut pentru participarea la olimpiade, cu susținerea familiilor și a profesorilor lor.
Universitatea din București se arată mândră de premiile obținute în acest an de loturile României, cu atât mai mult cu cât profesori din cadrul Universității au pregătit elevii participanți la Olimpiada Internațională de Lingvistică.
În acest context, UniBuc reconfirmă implicarea sa permanentă în sprijinirea performanței elevilor și profesorilor din învățământul preuniversitar, precum și în implementarea de acțiuni concrete, menite să contribuie la incluziunea educațională a elevilor și a studenților.
Astfel, în cadrul Olimpiadei Internaționale de Lingvistică, elevii români au obținut o medalie de aur, una de argint și una de bronz. Rezultatele au fost anunțate vineri, 29 iulie 2022, în cadrul unei festivități de premiere transmise live:
- Mihai-Alexandru Bratu de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu – medalie de aur
- Vlad-Ștefan Oros de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara – medalie de argint, alături de un premiu special pentru cea mai bună rezolvare a primei probleme de concurs
- Nicoleta Dobrică de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București – medalie de bronz
Odată cu obținerea acestor rezultate, România adaugă doi noi reprezentanți într-o listă a celor mai titrați participanți. Mihai Bratu (aur 2021, aur 2022) devine astfel cel mai bun participant al României din toate timpurile, depășindu-l pe Dan Mirea (aur 2014, argint 2015) care a ocupat această poziție în ultimii 8 ani. Nicoleta Dobrică (bronz 2021, bronz 2022) se alătură și ea listei pe care se mai aflau, alături de Dan, din partea României, Theodor Cucu (bronz 2016, aur 2017) și Matei Banu (bronz 2017, bronz 2019).
Lotul României a fost completat de Rareș Polenciuc, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman.
Echipa a fost însoțită de asist. univ. dr. Valentina Cojocaru, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din București, de asist. univ. dr. Roxana Preda, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București, și de Paul Helmer, fost olimpic la Olimpiada Internațională de Lingvistică și cadru didactic asociat la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Cea de-a 11-a participare a României la Olimpiada Internațională de Lingvistică a fost dublată de prima participare a unei echipe din Republica Moldova. Alexandra Jelihovschi, membră a echipei însoțite de Tatiana Bologan, a obținut o mențiune onorabilă, dar și un premiu special pentru cea mai bună rezolvare a problemei a patra.
În ceea ce priveşte desfăşurarea concursului, au existat două probe: una individuală (care a durat 6 ore şi a presupus rezolvarea a 5 subiecte) şi alta pe echipe (care a durat 4 ore şi a presupus rezolvarea unui subiect).