Pentru informarea corectă a românilor și pentru a asigura transparența campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Guvernul României a lansat platforma națională de informare #ROVACCINARE – www.vaccinare-covid.gov.ro, locul în care sunt centralizare toate resursele puse la dispoziția românilor de către autorități.
Informațiile sunt elaborate și autorizate de către specialiști în domeniu, multe dintre acestea combătând prin argumente solide dezinformările și fenomenul de fake news pe această temă apărute în mediul online.
Despre vaccinare, pe înțelesul tuturor
Platforma este dezvoltată având în vedere patru mari direcții: informații generale despre vaccinare, informații despre vaccinarea împotriva COVID-19, resurse și noutăți cu privire la campania de vaccinare din România. Fiecare categorie are subdiviziuni cu ajutorul cărora utilizatorii pot accesa un mic dicționar de vaccinare, pot consulta o rubrică de întrebări și răspunsuri, pot citi documente oficiale și ghiduri de comunicare medicală. Totodată, pe platforma #ROVACCINARE vor fi încărcate și actualizate permanent comunicate oficiale, noutăți și raportări.
De asemenea, Ministerul Sănătății din România a publicat, pe contul oficial de Facebook, o animație realizată de fiica unui medic român în care este prezentat modul în care vaccinul împotriva COVID-19 acționează. Animația poate fi urmărită cu doar un click mai jos.
Cum se desfășoară vaccinarea împotriva COVID-19 în România?
Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Procesul de vaccinare în România se va desfășura în trei etape, iar grupurile prioritare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 sunt: membrii personalului din domeniul sănătății, personalul din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției cu SARS-CoV-2, precum și personalul din alte domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.
În prima etapă vor fi vaccinate persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat. În cea de-a doua etapă, vor primi vaccinul populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie. În ultima etapă, cea de-a treia, populația generală a României se va prezenta la centre de vaccinare / echipe mobile de vaccinare / cabinete de medicină de familie / centre de vaccinare drive-through pentru a fi imunizată.
Mai multe informații despre organizarea campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 în România – #ROVACCINARE pot fi accesate aici, iar reprezentanții primului grup prioritar – membrii personalului din domeniul sănătății, personalul din centre rezidențiale și medico-sociale – se pot programa pentru vaccinare accesând acest link.