Cadrele didactice ale Universității din București sunt invitate să conceapă și propună, alături de colegii din celelalte universități membre CIVIS, proiecte inovatoare de programe intensive mixte (BIP-uri) pentru anul universitar 2025-2026.
Termenul-limită până la care sunt așteptate propunerile s-a prelungit până pe 10 ianuarie 2025, acesta fiind singurul apel pentru acest tip de proiecte lansat în acest an universitar.
BIP-urile (Blended Intensive Programmes) sunt un format de mobilitate Erasmus+ conform cu abordarea alianței privind organizarea și finanțarea activităților educaționale.
Fiecare BIP combină predarea online cu o scurtă perioadă de mobilitate fizică dedicată educației și trainingului – un format inovator, care oferă oportunități de studiu internațional.
Condiții
Din organizarea unui BIP trebuie să facă parte minimum trei universități membre CIVIS. Pot participa și parteneri din cadrul University of Glasgow, University of Lausanne și/ sau universităților din Africa asociate CIVIS, dar acestea nu sunt luate în considerare în calculul de „minimum trei”.
În plus, programul trebuie să fie susținut de decanul fiecărei facultăți implicate și validat de biroul Erasmus+ al universității.
Temele principale care pot fi abordate trebuie să se încadreze în cele 5 arii țintă ale CIVIS, dar este recomandat să acopere mai multe domenii, fiind încurajate abordările intertematice și transdisciplinare:
Climă, mediu și energie
Societate, cultură și patrimoniu
Sănătate
Orașe, teritorii și mobilități
Transformare digitală și tehnologică
BIP-urile sunt menite să ofere o nouă perspectivă asupra practicilor de predare și învățare, prin:
conținut specializat care nu se predă în altă parte
programe de studii transnaționale și transdisciplinare
metode inovatoare de predare și învățare
educație bazată pe cercetare
abordări bazate pe provocări care abordează provocările societale
abordări moderne ale învățării prin mobilitate fizică și virtuală
Folosind aceste abordări inovatoare, programele intensive mixte vin ca o valoare adăugată altor programe sau cursuri.
Avantaje pentru cadrele didactice participante
Aceste programe de mobilitate de scurtă durată permit personalului didactic să facă schimb de opinii cu privire la conținutul predării și la noile abordări curriculare. În plus, acesta poate testa metode de predare inovatoare, care ar putea deveni în cele din urmă parte a unui curs sau curriculum comun nou conceput într-un mediu internațional.
Vorbim despre un program educațional ambițios, care le permite profesorilor participanți să își dezvolte programele de cercetare prin colaborarea cu colegi și parteneri externi din alte țări și să crească vizibilitatea comunităților din care fac parte.
Mai multe detalii privind acest apel și condițiile de aplicare sunt disponibile pe pagina dedicată de pe site-ul CIVIS.