Cu ocazia Nopții Muzeelor 2024, studenții Cercului de Studii Muzeale au pregătit o expoziție inedită și interactivă, care a constat în colectarea și expunerea unei serii de scrisori pe care studenții le-au adresat universității lor, Universității din București.
Instalația expozițională a fost amenajată de-a lungul gardului din fața Facultății de Drept a UB.
Au răspuns apelului studenților din cadrul Cercului de Studii Muzeale colegi de la toate facultățile Universității din București, care și-au împărtășit experiențe și gânduri legate de parcursul lor în cadrul UB. De altfel, expoziția propriu-zisă a fost precedată de organizarea unei caravane prin facultățile UB, în cadrul căreia studenții au fost invitați să scrie, fie pe loc, fie prin e-mail, un mesaj către universitatea lor. Scrisorile pot fi consultate în continuare la Muzeul Universității din București.
Responsabilă de proiectul „Scrisori către UB” a fost Măriuca Drăgoi, studentă în anul III la Facultatea de Istorie a UB, specializarea Istoria artei, și membră a Cercului de Studii Muzeale, sub coordonarea conf. univ. dr. Florentina Nițu, cadru didactic la Facultatea de Istorie a UB.
Lângă instalația expozițională s-au aflat în permanență cinci voluntari ai Cercului de Studii Muzeale, precum și un coleg de la Facultatea de Drept, care au invitat publicul să viziteze atât expoziția permanentă a Muzeului Universității din București, cât și expoziția temporară cu titlul „Povești – oameni – instituție. Reprezentări identitare și simbolice ale Universității din București (1864-2024)”.
Astfel, cu ocazia ediției din 2024 a Nopții Muzeelor, Muzeul UB a găzduit o expoziție temporară dedicată celor 160 de ani de istorie universitară, de la piatra fundamentală pusă la baza clădirii vechii „Academii”, în 1857, până la cele mai recente evenimente prin care Universitatea din București a trecut.
Evenimentul a beneficiat de sprijinul studenților de la Facultatea de Geologie și Geofizică, care au realizat o inițiere în lumea fascinantă a geologiei, al masteranzilor de la programul Istorie, Resurse Culturale și Patrimoniu în Societatea Contemporană și al mai multor voluntari.