Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și Facultatea de Drept din cadrul Universității din București au organizat, în perioada 24 – 25 aprilie 2023, o serie de evenimente în marja Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor (23 aprilie) și a Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale (26 aprilie). Evenimentele au făcut parte din seria de activități organizate de Grupul de Lucru pe Probleme de Proprietate Intelectuală, aflat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și s-au desfășurat sub patronajul general al World Intellectual Property Organization (WIPO) și al coordonatorului național în domeniul proprietății intelectuale, conf. univ. dr. Sorin Costreie.
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București a organizat luni, 24 aprilie, la sediul Rectoratului Universității, cu sprijinul Asociației Studenților la Comunicare (ASC), „Ziua Drepturilor de Autor la FJSC”, eveniment dedicat respectării drepturilor de autor în cariera de jurnalist, de specialist în PR, comunicare, marketing și publicitate, precum și în cea de creator de conținut.
Evenimentul i-a reunit, printre vorbitori, pe procurorul federal și coordonator al International Computer Hacking and Intellectual Property Attorney din cadrul U.S. Department of Justice, Nathan Brooks, președintele Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT), Dragoș Stanca, publisherul ZYX Publishing Group (HotNews.ro, B365.ro etc.), Răzvan Ionescu, fotojurnalistul și coordonatorul Inquam Photos, Octav Ganea, șeful Serviciului Relații Internaționale și Proiecte al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), Cristian Florescu, și avocatul specializat în problematica drepturilor de autor din cadrul Baroului din București, Ștefan Bogrea. Din partea Universității din București au participat la dezbateri prorectorul pentru Rețele universitare și Relații publice și coordonatorul național în domeniul proprietății intelectuale, conf. univ. dr. Sorin Costreie, și cadrele didactice ale Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării lect. univ. dr. Anamaria Nicola și lect. univ. dr. Bogdan Oprea.
„Ziua Drepturilor de Autor la FJSC” a cuprins traininguri și ateliere în care membrii comunității academice a Universității din București, studenți, profesori și cercetători, au aflat informații despre cum pot folosi și, mai ales, cum pot recunoaște că imaginile de pe Internet sunt autentice, au dezbătut conceptele-cheie și teoriile juridice în domeniul proprietății intelectuale, au discutat studii de caz despre legislația drepturilor de autor și au valorificat importanța drepturilor de autor în epoca tehnologiilor emergente și a inteligenței artificiale.
Și Facultatea de Drept a Universității din București a organizat, în perioada 24 – 25 aprilie 2023, alături de Institutul Național al Magistraturii (INM) și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, conferința „Proprietatea intelectuală: de la protecția drepturilor la conștientizarea importanței lor”. Evenimentul, care a avut loc la sediul Facultății de Drept, a inclus prezentări din partea instituțiilor de cercetare și urmărire penală românești, europene și nord-americane și a analizat cazuri de încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală. În cele două zile de eveniment au luat cuvântul procurorul federal și coordonator al International Computer Hacking and Intellectual Property Attorney din cadrul U.S. Department of Justice, Nathan Brooks, directorul United States Patent and Trademarks Office din cadrul U.S. Mission to the European Union Brussels, Rachel Bae, și Program Officer al World Intellectual Property Organization (Section for Central European and Baltic States and Mediterranean Countries), Ryszard Frelek.
Din partea Universității din București, evenimentul i-a adus laolaltă pe prorectorul pentru Rețele universitare și Relații publice și coordonatorul național în domeniul proprietății intelectuale, conf. univ. dr. Sorin Costreie, prodecan al Facultății de Drept lect. univ. dr. Daniela Deteșanu, și lect. univ. dr. Vladimir Florin Diaconiță din cadrul aceleiași facultăți, precum și, din partea Facultății de Filosofie, lect. univ. dr. Laurențiu Gheorghe.
Acestora li s-au alăturat, printre alții, procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, reprezentant al României la European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights, Monica Pop, și directorul adjunct al Institutului Național al Magistraturii, Viorel Badea. De asemenea, la eveniment au participat juriști, regizori, scriitori, filosofi și reprezentați ai altor categorii profesionale din sfera proprietății intelectuale, în toate dimensiunile ei, inclusiv economică, juridică și culturală.