Service-Learning: Cross-sectoral collaboration of practices for the development of student life skills and socially engaged universities

Acronimul proiectului: SL – ICP

Agenţia Erasmus + implicată: Education and Training, Bordeaux

Tipul proiectului: Key Action 2 KA2 Cooperation Partnership – Higher Education

Durata proiectului: 2 ani (15/11/2022 – 14/11/2024)

Coordonator: Eurasia net, Franţa

Partenerii europeni:

1. Universitatea Autonomă din Madrid, Spania
2. Universitatea Aix-Marseille, Franţa
3. Universitatea Naţională şi Capodistriană din Atena, Grecia
4. Universitatea Sapienza din Roma, Italia
5. Universitatea din Bucureşti, România

Public țintă și context

● studenţi din cele 5 universităţi partenere;
●membri ai comunităților academice, precum cadre didactice, manageri educaționali, personal universitar și actori ai societății civile (asociații și organizații neguvernamentale)

Sistemul de învățământ superior ar trebui să permită studenților să se implice în probleme sociale, societale și de mediu, iar universitățile ar trebui să promoveze implicarea și responsabilizarea studenților + să consolideze cooperarea cu organizațiile și instituțiile societății civile de pe teritoriul lor. Am identificat două nevoi care conectează studenții, universitățile, organizațiile locale și organizațiile societății civile:
– Studenții caută abilități practice și de teren pentru a dobândi maturitate profesională, au nevoie de abilități de comunicare, leadership, lucru în echipă pentru a le facilita
intrarea pe piața muncii.
– Implicarea studenților în experiențe sociale și civice concrete în domeniu prin activități SL pentru a-și dezvolta autonomia și a susține proiectele locale.

Construirea de noi relații și o cooperare mai profundă între universități și organizații ale societății civile reprezintă oportunități și va îmbunătăți sistemul european de învățământ superior.

Obiectivul general

Proiectul își propune să sprijine diferite părți interesate (studenți, profesori, personal academic și administrativ din universități și organizații ale societății civile) să colaboreze la
proiecte inovatoare de service-learning, metode și pași de implementare în sistemul de învățământ superior.

Vom crea practici inovatoare de învățare și predare, astfel încât studenții să poată dobândi abilitățile și cunoștințele necesare pentru a se integra în piața muncii cu cunoștințe de lucru teoretice și practice, precum și cu spirit de inițiativă.

Obiective specifice

●Responsabilizarea partenerilor și studenților în procesul de învățare și proiecte
●Definirea și cartografierea proiectelor actuale de service-learning (SL) în fiecare țară pentru a promova și inspira viitoare proiecte de tip SL
●Încurajarea profesorilor și liderilor educaționali să se familiarizeze cu aspectele teoretice și practice ale metodei SL pentru a adapta și transfera proiectele de inovare SL către alte universități
●Creșterea vizibilității educației de tip SL, implicarea studenților, a personalului academic, a factorilor de decizie din universități, a organizațiilor sociale și ale societății civile in universități și comunitățile locale pentru a crea proiecte inovatoare de educație de tip SL
●Implementarea pe termen lung a SL în universitățile partenere
●Împărtășirea practicilor de SL cu dimensiune europeană inovatoare, a pașilor cheie pentru implementarea proiectelor de SL în universități (acorduri, proces administrativ, structură, conținut ghid) și îmbunătățirea vizibilității
●Valorificarea informațiilor și cunoștințelor dobândite pe parcursul celor doi ani de proiect și diseminarea rezultatele proiectului
●Transferul metodologii inovatoare de SL în universitățile partenere și către alte universități interesate, schimb de date și de rapoarte din fiecare pachet de lucru pentru a disemina bunele practici și metodologia SL

Principalele pachete de lucru:

  • Management și coordonare: Formarea, sprijinirea, dezvoltarea și monitorizarea unui consorțiu local și european
  • Cartografierea, analizarea și proiectarea datelor practicilor curente de SL din fiecare universitate (inclusiv evaluarea competențelor soft SL)
  • Instruirea și împărtășirea practicilor specifice SL cu profesorii și liderii educaționali
  • Evenimente locale și europene pentru promovarea și consolidarea proiectelor SL + grupuri de lucru pentru sprijinirea implementării proiectelor și activităților SL în cadrul universităților
  • Elaborarea unui ghid european pentru a facilita implementarea SL în universitățile europene
  • Comunicare, diseminare și evaluare pentru promovarea predării SL

Rezultate așteptate:

  • Îmbogățirea practicilor și metodelor de predare inovatoare prin integrarea impactului social asupra teritoriilor universităților.
  • Studenții vor dobândi încredere pentru a deveni cetățeni activi și vor dezvolta abilități de a se deplasa pe piața muncii: competențe soft, inițiativă, leadership și abilități antreprenoriale.
  • Cooperare de calitate între universitățile partenere și societatea civilă, precum și dezvoltarea de relații eficiente pentru studenți și profesori.

Practici de cooperare intersectorială de tip service-learning Erasmus + Acțiunea cheie 2 – Parteneriate strategice

I. Participanţi
Organizaţie aplicantă: Eurasia Net
Eurasia Net este un ONG francez care promovează cooperarea culturală și educațională în Europa și între Europa și Asia. Dezvoltă abilitățile tinerilor datorită ofertelor internaționale de mobilitate de voluntariat și schimburilor interculturale. Contribuie la spargerea stereotipurilor și sprijină tinerii, ca indivizi și în grupuri, să creeze și să realizeze. Eurasia Net lucrează activ în domeniul tineretului și al educației non-formale prin programe europene precum Erasmus +.

Organizații partenere:

Universitatea Autonomă din Madrid (UAM) este o universitate publică cu o reputație internațională remarcabilă pentru predarea și cercetarea de înaltă calitate. Fondată în 1968, este recunoscută ca una dintre cele mai bune universități spaniole în clasamentele naționale și internaționale. UAM are următoarele facultăți/școli: Științe, Economie și Studii de Afaceri, Drept, Artă și Filosofie, Medicină, Psihologie, Formarea și Educația Profesorilor, o Școală de Inginerie pentru Informatică și mai multe centre afiliate, oferind o gamă largă de studii în științe umaniste și domenii științifice și tehnice.

Universitatea Aix-Marseille (AMU), cea mai mare universitate multidisciplinară francofonă, are peste 80.000 de studenți și aproape 8.000 de angajați în 5 campusuri mari de standarde internaționale. Deținând 90% din activele sale, universitatea este prezentă în 9 orașe din 4 departamente din Regiunea de Sud a Franței. Fundația sa A*Midex Université, care poartă inițiativa de excelență pe termen lung, contribuie la dezvoltarea unui centru interdisciplinar de învățământ superior și de cercetare de clasă mondială. Cunoscută ca „universitate de cercetare intensivă”, găzduiește 122 de structuri de cercetare legate de organizații naționale de cercetare majore. Universitate responsabilă, Universittaea Aix-Marseille are ca prioritate „a trăi bine împreună”.

Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (NKUA) este o universitate publică situată în Atena, Grecia. Inaugurată în 1837, a fost prima universitate din noul stat grec modern înființat, precum și din zona Balcanică și din zona est-mediteraneană. Rolul său a fost decisiv din punct de vedere istoric și social pentru educația și promovarea vieții culturale în țară și nu numai. La inaugurare a cuprins patru școli: Teologie, Drept, Medicină și Școala de „Filosofie și alte studii fundamentale” (care a inclus științe aplicate și matematică). Pentru anul universitar 2020-21, NKUA a oferit 42 de programe de licență, precum și 205 de programe postuniversitare care conduc la un master sau un doctorat.

Cu peste 700 de ani de istorie, peste 115.000 de studenți, 3.300 de profesori, 2.200 de funcționari, tehnicieni și bibliotecari, pe lângă 1.600 de angajați în spitalele sale universitare, Sapienza este cea mai mare universitate din Europa. Misiunea sa este de a contribui la dezvoltarea societății cunoașterii prin cercetare, excelență, educație de calitate și cooperare internațională. Cele mai influente clasamente ale universităților din întreaga lume plasează Sapienza printre primele universități italiene pentru cercetare, calitatea educației și dimensiunea internațională. În clasamentele pentru discipline individuale, Universitatea Sapienza este un punct de referință pentru multe discipline. Sapienza oferă în prezent peste 280 de programe de studii (Licență și Master) – dintre care peste 35 sunt predate în limba engleză – 200 de cursuri de master vocațional și aproape 80 de domenii de doctorat.

Universitatea din București (UB) este unul dintre cele mai importante centre de cercetare științifică la nivel național. În cadrul Universității există 19 facultăți, peste 50 de institute de cercetare, departamente și centre, majoritatea colaborând cu centre științifice similare din străinătate. UB face parte dintr-o importantă rețea de colaborare internațională (au fost semnate 300 de acorduri bilaterale de colaborare cu universități din 52 de țări). În 2021, UB, membră a uneia dintre primele Alianțe Universitare Europene – Alianța Europeană CIVIS, a participat activ la modernizarea spațiului european de învățământ superior, atât prin consolidarea relațiilor de colaborare transnațională în cadrul alianței, cât și prin implicarea directă în dezvoltarea priorităţilor strategice europene în domeniul învăţământului superior. CIVIS reprezintă o colaborare transnațională a universităților civice.

Activități ale proiectului

II. Pachete de lucru

1. Management de proiect
2. Cartografierea, analizarea și proiectarea datelor despre practicile curente de SL din fiecare universitate parteneră
3. Instruirea profesorilor și liderilor educaționali în ceea ce provește implementarea practicilor inovatoare de tip SL
4. Implementarea proiectelor și activităților de tip SL în fiecare universitate
5. Ghid pentru a facilita implementarea SL în universități (din consorțiu și din afara acestuia) – promovarea practicilor de tip SL în universitățile europene
6. Diseminare și comunicare

III. Universitatea din Bucureşti – Echipa de proiect

1. Prof. univ. dr. Magdalena Iordache Platis
2. Lect. univ. dr. Delia-Laura Popescu
3. Conf. univ. dr. Marilena Bratu
4. Prof. univ. dr. Otniel Ioan Bunaciu
5. Conf. univ. dr. Cristian Buică-Belciu
6. Raluca Amza – Responsabil ERASMUS

Views and opinions expressed do not necessarily  reflect those of the European Union or the European Education  and Culture Executive Agency (EACEA). Neither can be held responsible for them.
Close Popup
Privacy Settings saved!
Privacy Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.


Google Analytics
Cine suntem
Site-ul este deținut și administrat de Universitatea din București cu sediul în Bulevardul Mihail Kogălniceanu 36-46, București. Pentru a urmări mai ușor informațiile, trebuie să știţi că ne putem referi la instituția noastră folosind termenii „Universitatea din București”, „nouă”, „nostru” etc, iar la tine, ca utilizator și vizitator al site-ului, folosind termenii „utilizator”, „dumneavoastră”, etc. Această politică descrie informațiile pe care le colectăm atunci când vizitați www.unibuc.ro. Prin utilizarea acestui site web, sunteți de acord cu colectarea și utilizarea informațiilor dumneavoastră personale (în cazul în care acestea sunt furnizate) în conformitate cu această politică. Site-ul poate conține legături către și de pe site-uri web. Dacă urmați un link către oricare dintre aceste site-uri web, rețineți că acestea au propriile politici de confidențialitate. Universitatea București nu are nicio responsabilitate sau răspundere pentru aceste politici sau modul în care aceste site-uri web își gestionează datele. Verificați aceste politici înainte de a trimite orice informații personale acestor site-uri.
Informațiile colectate şi durata de stocare
În cazul în care utilizați site-ul nostru, vom colecta și procesa următoarele date personale despre dumneavoastră:
  • Informații pe care ni le oferiți atunci când completați un formular web sau solicitați trimiterea newsletter-ului. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa de e-mail, numărul de telefon, etc.
  • Informatiile pe care ni le oferiti in formularul de solicitare de informatii publice (ex. nume, prenume, e-mail) sunt colectate conform Legii nr. 544/2001
  • Informații pe care le colectăm despre dumneavoastră, prin intermediul fişierelor cookie pe care le folosim, în momentul în care accesați site-ul nostru. Pentru detalii suplimentare, consultați informarea privind cookie-urile.
Stocarea datelor de natură personală se realizează pe servere situate în România, atâta timp cât avem consimțămȃntul dumneavoastră.
Cum utilizăm datele personale pe care le furnizați sau le colectăm
Folosim datele personale despre dumneavoastră în următoarele moduri:
  • datele personale furnizate de dumneavoastră prin formularele noastre web vor fi folosite în scopul procesării cererilor dumneavoastră. Prin trimiterea solicitării sunteți de acord cu prelucrarea datelor dumneavoastră de către Universitatea din București.
  • în cazul în care sunteți de acord cu primirea de informații prin newsletter, vă vom trimite noutǎți despre următoarele subiecte:
  • informații despre evenimentele şi activităţile organizate în cadrul Universităţii din Bucureşti
  • informațiile tehnice pe care le colectăm prin utilizarea cookie-urilor vor fi utilizate în scopurile stabilite în “Informarea privind cookie-urile”.
Transferuri internaționale
În vederea oferirii serviciului de newsletter, datele dumneavoastră de identificare și contact sunt transmise către MailerLite, cu sediul în Lituania. Detalii privind măsurile de protectie a datelor adoptate de către MailerLite se găsesc la adresa https://www.mailerlite.com/terms-of-service  şi pe site-ul https://www.privacyshield.gov/welcome Site-ul nostru web utilizează Google Analytics, un serviciu pentru analiza web, precum şi Google Adwords, furnizate de Google. Google Analytics utilizează fișiere de tip cookie pentru a ajuta un anumit site web să analizeze modul în care utilizați respectivul site web. Informațiile generate de fișierele de tip cookie cu privire la utilizarea de către dumneavoastră a site-ului web vor fi transmise și stocate de Google pe servere care pot fi localizate în UE, SEE şi/sau Statele Unite. Google va utiliza aceste informații în scopul evaluării utilizării de către dumneavoastră a site-ului web, elaborând rapoarte cu privire la activitatea site-ului web și furnizând alte servicii referitoare la activitatea site-ului web și la utilizarea internetului. De asemenea, Google poate transfera aceste informații către terți în cazul în care are această obligaţie conform legii sau în cazul în care acești terți prelucrează informațiile în numele Google. Google nu va asocia adresa dumneavoastră IP cu alte date deținute de Google. Informații detaliate cu privire la Google și protecția datelor cu caracter personal (inclusiv modul în care puteți controla informațiile trimise către Google) pot fi găsite la: https://policies.google.com/privacy/partners. Din site-ul nostru web puteţi să distribuiţi un articol utilizând un buton de distribuire în reţelele de socializare (de exemplu: Facebook, Twitter, Youtube). Informații detaliate cu privire la protecția datelor cu caracter personal oferită de aceste organizatii pot fi gasite la adresele: https://www.facebook.com/policy.php https://twitter.com/en/privacy https://www.youtube.com/yt/about/policies/#community-guidelines
Accesați datele dumneavoastră personale
Aveți dreptul să cereți o copie a informațiilor deținute de noi  prin formularea unei solicitări de acces. Pentru a solicita o copie a datelor deținute despre dumneavoastră sau pentru a vă actualiza informațiile, contactați Universitatea din București la adresa de e-mail dpo@unibuc.ro. Datele de natură personală deținute de către Universitatea din București sunt supuse condițiilor din Regulamentul UE 679/2016 care oferă persoanelor vizate dreptul de acces la toate tipurile de informații înregistrate, deținute de operatorul de date, sub rezerva anumitor limitări.
Drepturile persoanei vizate
Conform Regulamentului 679/2016 - GDPR, aveţi dreptul de a solicita Universitaţii din București, în calitate de operator de date de natură personală, rectificarea, ştergerea sau restricţionarea prelucrării datelor personale referitoare la dumneavoastră. De asemenea, aveţi dreptului de a vă retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza acestuia, înainte de retragere. Dacă nu mai doriți să primiți newsletter-ul, vă puteţi dezabona prin trimiterea unui e-mail la adresa contact@pr.unibuc.ro sau prin folosirea linkului de dezabonare din cadrul newsletter-ului.
Dreptul de a depune o plângere în faţa Autorităţii de supraveghere
Conform Regulamentului 679 /2016 - GDPR, aveți dreptul de a depune o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai multe detalii se pot obține accesȃnd adresa http://www.dataprotection.ro/.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Decline all Services
Save
Accept all Services